Кадри на ГЕРБ в борда на болницата в Кърджали

Съветът на директорите при МБАЛ „Д-р Ат.Дафовски“ в Кърджали е с изцяло нов и увеличен състав, оцеля само изпълнителният директор д-р Тодор Черкезов, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Председател на борда стана зам.-министърът на финансите Фейзи Бекир, заел  поста в столицата от позицията  на застрахователен началник в Кърджали. Според разпространеното  специално съобщение от щаба на ГЕРБ, Бекир нямало да получава възнаграждение за дейността си като пръв бордовик. Същото се отнася за д-р Спас Пасев и за Дора Василева, директор на дирекция в Областната администрация в Кърджали, които бяха избрани в новия 5-членен управляващ орган на болницата, е подчертано в съобщението. В 5-членката влизат и  изпълнителният директор на болницата д-р Тодор Черкезов, който я оглавява от 13 г., както и Катя Паракозова, главен експерт в Министерството на финансите. Новите акционери са освободили Теодора Каракостова от БСП, която бе на заплата в борда и така преустановили „порочната практика от времето на кабинета Орешарски болницата да служи за хранилка на партийни активисти“. „Амбицията на новото ръководство е да въведе строга финансова дисциплина в здравното заведение, което е приключило 2014 г. със задължения от 9, 4 млн. лева. Смущаващи са и разходите в графа „други”, които надхвърлят 3 млн. лева, смята Фейзи Бекир. Според неговото сравнение, елитни столични болници като „Св. София” и „Пирогов” имат далеч по-скромни харчове за „несвойствени” дейности от порядъка на  85 000 лева и 234 000 лева. Целта е да се оптимизират разходите на МБАЛ „Д-р Ат. Дафовски” като се даде приоритет на лекарския труд, привличането на специализанти и т.н., допълва Фейзи Бекир. Според него увеличеният състав на борда  от 3 на 5 членове не е самоцелно, а е с оглед подобряване на финансовата стабилност, за което финансовото министерство ще бди зорко.

„Болницата в Кърджали попада в категорията на средно задлъжнелите в страната, за всеки борч и разход има документи. Непрекъснато сме подложени на проверки от всички възможни контролни органи. Както за всички болници у нас, така и за нашата финансовите средства са крайно недостатъчни“, коментира пред БГНЕС изпълнителният директор д-р Черкезов. Само за година спешното приемно отделение е посетено от 28 000 души, от тях 6 000 са били настанени за лечение. Разликата в числата, според него, показва огромния брой на неосигурените пациенти, разходите за обгрижването на които се плащат от болницата. Само за последните 3 г. управата на заведението е направила подобрения, финансирани по европейски програми в размер на 6 млн.лева. Медици в Кърджали твърдят, че натискът Черкезов да бъде свален от директорския му пост не е нов, а още от първия мандат на кабинета на Борисов и той е продиктуван от апетитите на настоящия зам.-министър на здравеопазването д-р Адам Персенски. 

Отстранената от борда Теодора Каракостова заяви, че с всички възнаграждения е финансирала Училището за бъдещи майки „Дар“, което тя създаде, а болницата й предостави помещение. След откриването му преди близо година то бързо привлече интереса на бременните, за курсовете на обучение пътуваха жени от цялата област, близо 200 бъдещи майки са преминали през тях до момента. На акционерното събрание Каракостова е предложила да се въведат безплатни консултации на бременните и в останалите 6 общини на региона, и е подкрепила идеята на д-р Черкезов за създаване на обществен съвет към болницата, но не знае дали те са приети от новия борд./БГНЕС   

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини