Първанов: В Пернишко няма мюсюлмани, а процентът на ДПС расте - значи, "работи добре"

Органът за борба с корупцията, който вицепремиерът Меглена Кунева иска да създаде със законопроекта си, няма да може да се справи със задачата си, заяви лидерът на АБВ Георги Първанов в ефира на Нова телевизия. Той се аргументира: "Първо, защото стеснява кръга на наблюдаваните от 120-130 000 души на 17-18 000 души, а за останалите ще отговарят съответните министри и кметове. И, второ, защото ще бъде едноличен орган, чийто шеф се назначава от премиера и утвърждава от президента, което ще го направи зависим от тях."

Първанов не одобрява и анонимните сигнали, по които ще работи комисията, тъй като това ще се използва за „лов на вещици” и разчистване на сметки между политически опоненти. "Анонимния сигнал ще затлачи обстановката. Ще тръгнат политици и свързаните с тях хора да си разчистват смитки. Ще постъпят както анонични, така и други сигнали. Както се получи и при мен." Той даде пример как е разследван по сигнали на гражданина Яне Янев.

Явлението гърменизация скоро ще разпространи, вече предупредих, заяви още Първанов. "Това оззначава етнизация на изборите, защото проблемите са социални и иконимически. Етнизацията би могла да ни доведе до тежък конфликт."  Според него, ако се разрушат незаконните ромски постройки, ще трябва да се намери начин хората с разрушени домове да се настанат някъде, а не да се оставят на произвола на улицата. "На улицата те ще бъдат още по-страшен контингент, отколкото са сега", прогнозира той.

По въпроса с гласовете на ромите на избори, президентът Първанов заяви, че не би си партнирал с Цветелин Кънчев, който е отправил безброй обиди по негов адрес.

„Проблемът не е в това, че има ромски формации, а че се създаде технология за купуване на изборите. Има партии, които купуват масово гласове. Покупко-продажбата не става само в ромската махала”, каза Първанов и даде за пример Пернишкия регион, където ДПС има десетократно увеличаване на гласовете, „при положение че там няма турско население”Явно там "работят добре".

Далеч преди всички говоря за мажоритарен вот. Ще предложа на парламентарната група да подкрепи идеята за 240 мажоритарно избрани депутати. Ако това предложение не мине, ДПС да бъдат така любезни да подкрепят една друга идея за мажоритарна система – 120 на 120 , коментира Първанов.

Ние сме на път да провалим идеята за пряка демокрация с несръчно формулираните въпроси от държавния глава. Трябва да има яснота, започна един дебат, който демотивира избирателите, каза той и добави: "Трябва реформа на политическия модел, на финансирането на партиите."

Имаме готова енергийна стратегия, която стои и чака. Говорили сме с ГЕРБ за това, посочи още Първанов, коментирайки ситуацията в енергетиката. Ние не се натискаме за участието в правителството, ние бяхме поканени и участваме. Правим политика, не правим скандали. Но няма да стоим самоцелно в кабинета, каза лидерът на АБВ.

Явлението гърменизация се разпространи и аз очаквам, че Орландовци няма да бъда последният етап от този процес, коментира Първанов циганската тема. Етнизацията би могла да ни доведе до тежък конфликт, каза той.

Източник: http://www.faktor.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини