Холера в Южен Судан

Най-малко 18 души са починали от холера в Южен Судан, предаде AFP, позовавайки се на министерството на здравеопазването в страната. Очаква се увеличаващите се случаи на остра водниста диария в Джуба да доведат до обявяване на епидемия от холера.

Правителството на Южен Судан отказва да обяви епидемия от холера в Джуба, въпреки докладите на медицинските служители са потвърдени и има нови случаи, за се които очаква резултат от изследванията, из цяла столицата.

Според министерството на здравеопазването на страната, 126 пациенти с подозрение за холера са били приети в главната болница на Джуба от 12 юни.  Там е имало седем смъртни случая на предполагаема холера, включително една жена, която почина в неделя. 37 случая на холера вече са потвърдени, но тези тестове са изпратени до Найроби за повторно потвърждение.

Голямата част от случаите удват от пренаселените бази на ООН в столицата Джуба, където десетки хиляди хора са намерили убежище от 18-месечната гражданска война. В останалите части на града също има заболели. Има сведения за други 85 случая извън столицата, за които се предполага, че са холера, като смъртните са девет.

Според правилата на Световната здравна организация, за да се обяви епидемия от холера, са достатъчни 10-20 случая.

Холерата се характеризира с интоксикация, поражение на тънкото черво, гастроинтестинални прояви, дехидратация, тежко протичане и висока смъртност.

През 2014 година в Южен Судан  от холера починаха 140 души.
 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини