Откриха британска подводница, потънала преди 72 години

Една от най-известните подводници на Кралския флот от Втората световна война бе открита, 72 години след като бе потопена край бреговете на Корсика, пише "The Telegraph". Снимките на подводницата „Сарацин”, която лежи на стотици метри под повърхността на Средиземно море бяха открити в понеделник от Гуидо Гай, италиански инженер, след двугодишно търсене.„Тази сутрин проверих нещо което сонара засече вчера и я открих – красиво украсена с бели корали”, заяви Гай, който открил подводницата клас S в италиански води на дълбочина 422 метра. „Сарацин” тероризирала германския и италианския флот в Средиземно море, преди да бъде потопена от собствения си екипаж. Тери Ходжкинсън, британски автор, който е писал доста за подводницата, заяви че находката е „абсолютно великолепна”.

„Това е невероятно откритие и ще причини огромно вълнение по цял свят”, сподели Ходжкинсън. Подводницата бе потопена близо до Бастия, на френския остров Корсика на 14 август 1943 г., след като била сериозно повредена от дълбочинни бомби от италианските корвети „Минерва” и „Евтерпа”. Лейтенант Майкъл Лъмби, капитан на „Сарацин”, умишлено изчакал един ден, защото не искал да потопи лодката си на „нещастния” петък 13-ти. Това означавало, че целия екипаж останал под вода до 2 часа през нощта на следващия ден, преди да нареди на своя главен инженер да потопи подводницата.

По-рано по време на войната, подводницата потопила германска U-335 с почти целия екипаж на първия си патрул югоизточно от Фарьорските острови. „Сарацин” след това си спечелила слава в Средиземно море с редовни торпедни атаки срещу италиански и немски кораби, както и срещу вражески пристанища. Точно преди да потъне, подводницата оставила три британски агента на Корсика.

Двама от екипажа на „Сарацин” се удавили докато се опитвали да избягат от съда по време на потапянето му, което означава, че тя сега е официален военен гроб. Други били заловени, но по-късно освободени при капитулацията на Италия. Самият лейтенант Лъмби бил изпратен в германски лагер за военнопленници, но след войната станал командир на подводницата „Белфаст”, която в момента е плаващ музей в Лондон. Смята се ,че има само двама оцелели от 48-членния екипаж на „Сарацин”. В цитаделата в Бастия има мраморна плоча със баджа на кораба в тяхна чест. Ходжкинсън сподели, че всички живи роднини на екипажа на „Сарацин” са били информирани за откритието и към останките ще бъде спусната бронзова значка в чест на служилите на борда. Подводницата ще остане на мястото на която се намира, тъй както се полага на военен гроб.

На гърба на бронзовата значка има послание: „В памет на „Сарацин” и екипажът ѝ, който игра жизненоважна роля за освобождаването на Корсика. Потънала на 14 август 1943 г.” Освен това има гранитен паметник на „Сарацин” на плажа пред Купабия, Корсика, отбелязващ мястото на които са оставени тайните агенти.

Източник: http://www.blitz.bg/

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини