Н. Радулов: Службите изкривено "щадят" обществото, като пестят важна информация


Гражданите да бъдат бдителни, за да не станат те самите жертви на терористичен акт, съветва бившият секретар на МВР

Гражданите да бъдат бдителни, капацитетът на службите ни не е достатъчен. Институциите у нас имат едно криворазбрано желание да не обезпокояват обществото. Това каза проф. Николай Радулов, бивш секретар на МВР в периода (1997-1998) по време на управлението на Иван Костов и експерт по сигурността, в предаването по БТВ.

„Когато те не желаят да кажат нещо, защото смятат, че гражданите ще бъдат обезпокоени от него и то излезе наяве, защото в малка държава като нашата всичко излиза наяве, гражданите го приемат като опит за измама от страна на управляващите”, добави той.

По думите му, това е причината доверието на българските граждани към специалните служби почти да не съществува. „Очевидно, че и капацитетът на самите служби не е достатъчен и ако гражданите не бъдат бдителни, те самите ще станат жертви на терористичен акт”, заяви Радулов. Според него дезинформацията на гражданите води до нелепи асоциации и повишаване на напрежението.

Той потвърди, че през април е имало засилено полицейско присъствие в България заради заплаха от терористичен акт. Университетът, в който работи професорът - Нов български университет, е получил писмо и са били взети мерки. Други университети и институции също са получили такава писмо. В него не е имало мотиви.

„Една безсмислена организация – НСО, получава повече пари, отколкото разузнаването. Как ще получим предварителна информация, ако разузнаването не работи”.

„В желанието си да успокоят хората управляващите в Европа, пък и в България, се опитват да обяснят колко добре работят службите и колко е безопасно. Всъщност не е така”, посочи той. Радулов заяви, че е твърде вероятно терористичните атентати от петък да са отмъщение за убития преди няколко дни лидер на „Ислямска държава” Мохамад Заалян ал Афри. „Смъртоносната хореография на подобни атентати е една и съща, но това не значи, че ако няма бомбардировки, няма да се случват и атентати”, каза още той.

Източник: http://www.faktor.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини