Сформирано е правителство на малцинството в Дания

Ларс Леке Расмусен официално представи новoто правителство на Дания тази сутрин, съобщава The Local.

Расмусен пое поста премиер на страната след среща с кралица Маргрете II. Правителството ще включва 17 министри. 

Новият премиер представи министрите си. Всички те са само от неговата либерална партия "Венстре". В петък вечерта Расмусен реши да ръководи правителство на малцинството само с неговата партия, след като се провалиха преговорите с дясноцентристките партии.

Част от имената в новия кабинет: външен министър е Кристиан Йенсен; финансов министър е Клаус Фредериксен, правосъден министър е Сьорен Пинд, вътрешен и социален министър е Карен Елеман; енергиен министър е Ларс Лилехолт; образователен министър е Есбен Ларсен; военен министър е Карл Холст, а трудов министър е Йорн Ларсен.

Расмусен беше избран за премиер след парламентарните избори на 18 юни, въпреки че неговата партия "Венстре" завърши трета с 19,5% подкрепа от вота, зад социалдемократите на бившия премиер Хеле Торнинг Шмит и крайнодясната Датска народна партия, която увеличи подкрепата си от 12,3% на 21,1%.

Въпреки по-слабото представяне, новият премиер получи подкрепата на Датската народна партия, Либералния алианс и консерваторите. Четирите партии от десноцентристкия блок си осигуриха 90 от 179 места в парламента, но не успяха да съгласуват единна политическа платформа.

С 34 мандата това ще е най-малкото правителство от 1973 година. Предишното подобно правителство беше на Пол Хартлинг от "Венстре" (само 22 мандата), което управлява само 14 месеца.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини