Путин обяви присъединяването на Индия и Пакистан към Шанхайската организация

Руският президент Владимир Путин обяви старта на процеса по присъединяването към Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) на нови страни членки - Индия и Пакистан, предава „Интерфакс".

По думите му, срещата на върха на ШОС, която в момента се провежда в руския град Уфа, открива нов етап от развитието на организацията.

„За първи път от съществуването на организацията започва процедура по приемането на нови членове - Индия и Пакистан", заяви Путин. Освен това, по думите му, Азербайджан, Армения, Камбоджа и Непал „се присъединяват към семейството на ШОС" в качеството на партньори в диалога.

Путин също така отбелязал, че статутът на участието на Беларус в работата на ШОС ще бъде повишен до „държава наблюдател".

„Още редица страни изразиха интерес да се присъединят под една или друга форма към нашата организация. Внимателно ще разгледаме техните заявки, като вземем предвид съответните изисквания", подчертал Путин.

По-рано стартирането на процеса по присъединяване на Индия и Пакистан към ШОС обяви съветника на Путин Юрий Ушаков.

ШОС е създадена през 2001 г. Понастоящем членове на ШОС са Русия, Казахстан, Киргизстан, Китай, Таджикистан и Узбекистан. Статут на наблюдатели имат Афганистан, Индия, Иран, Монголия и Пакистан, а такъв на „партньори по диалога" - Беларус, Турция и Шри Ланка.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини