Българският лев проби в Северна Гърция

Българският лев вече се използва като платежно средство в магазини, хотели и ресторанти в Северна Гърция, пише влиятелното бизнес издание „Файненшъл таймс“. Търговците в съседната страна приемат с охота родната валута след въведената банкова ваканция и капиталови ограничения (60 евро на ден от банкомат).


Много работещи в търговията и туризма гърци казват, че за тях е все по-оправдано да приемат български и турски пари в момент, когато туризмът - икономическият двигател на страната, е под заплаха. По данни на местната туристическа конфедерация резервациите от типа last minute се сринаха с 30-40% в сравнение със същия период през 2014 г., след като Гърция наложи капиталов контрол миналата седмица.


Атанасос Крицинис, който управлява веригата супермаркети „Крита“, посочва, че българи посещават магазините в северните градове Ксанти и Комотини и плащат в левове.


„Няма нищо лошо в използването на българския лев, тъй като той е стабилен и фиксиран към еврото. Така че защо да не правим бизнес с него? Законно е. Няма причина да не го приемам“, казва той и добавя: „Има сериозен проблем с ликвидността в Гърция и това е начин да се справим.“


„Приемаме левове. Имаме насоки от Гръцката туристическа конфедерация и от Асоциацията на гръцките хотели да правим всичко възможно, за да облекчаваме туристите“, коментира и Димитрис Хадалис, който представлява малки хотелиери на Халкидики.


Нашествието на лева в Северна Гърция се потвърждава и от българина Костадин Добрев - пожарникар, редовен посетител на местните плажове и барове. Тази седмица почиващият Добрев забелязал две разлики: първо, че магазините са полупразни. И още по-изненадващо - гръцки хотели и ресторанти на драго сърце прие­мат и български пари.


Добрев обаче уточнява, че не навсякъде приемат лева: късметът му изневерил в бар на плажа: „Казаха, че има твърде много несигурност и че може да се върнат към драхмата още следващата седмица.“


От „Файненшъл таймс“ отбелязват, че хората от северните гръцки градове пътуват за България с левовете и ги обменят за евро. По този начин елините заобикалят дневния лимит от 60 евро за теглене на пари от банкоматите. Много гърци в туристическия бизнес също са щастливи да вземат левове, защото после може да ги използват при пътуванията си в България, където купуват провизии за техните хотели и ресторанти.


Изданието заключава, че за българите, които преживяха хиперинфлация през 90-те години, изглежда иронично, че на тяхната валута се гледа като надеждна и стабилна в по-богатата им южна съседка.

Източник: http://presa.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини