Историческо споразумение: Сериозни реформи и финансова подкрепа за Гърция

Има споразумение за Гърция, съобщи десетина минути преди 10 часа българско време белгийският премиер Шарл Мишел. Секунди по-късно същата новина разпространи в "Туитър" и колегата му от Малта Джоузеф Мускат.

Това стана минути, след края на поредните консултации в кулоарите и председателят на Европейския съвет Доналд Туск обяви поредна сесия на лидерите на еврозоната.

В съобщение, което вече се определя като историческо, той обяви: "Евросрещата на върха единодушно постигна споразумение. Всички са готови за програма на Европейския механизъм за сигурност ESM със сериозни реформи и финансова подкрепа".

Подробностите съобщиха на съвместна пресконференция на Туск с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и председателят на Съвета на финансовите министри Йерун Дейселблум.

Гърция е приела като част от помощта да приватизира активи за €50 млрд. чрез фонд, който ще бъде базиран в Гърция. Приходите от него ще отидат за погасяване на дълговете на държавата и рекапитализиране на банките.

Днес следобед Еврогрупата се събира на редовно заседание, на което да се определи дали холандецът ще продължи с още един мандат или ще бъде наследен от испанеца Луис де Гиндос.

Борсите веднага реагираха позитивно

Индесът на водещите компании в еврозоната Euro STOXX 50 веднага се повиши с 1.3%, а общоевропейският FTSEurofirst 300 - с 1%. Индексът на европейските банки се повиши за минути с 1.5%,. Индексите на борсите във Франкфурт, Париж и Лондон (DAX, CAC и FTSE 100 веднага скочиха с между 0.6 и 1.5%).

Еврото веднага поскъпна на борсите, които в азиатската търговия през нощта не се притесниха от драматичните преговори в Брюксел.


Това е и най-дългата среща на лидерите в историята на ЕС след тази в Ница през 2000г., когато уточтяването на националните позиции (при това без новите членове от Източна Европа, те бяха приети през 2004г.) по Съюзния договор отне 18 часа.

Сега срещата на лидерите продължи 16 часа и 40 минути, предшествана от две сесии от общо 14 часа бурни заседания на финансовите министри.

Шефът на Еврогрупата Йерун Дийселблум заяви, че доверието е много ключов въпрос.

„Ние се вгледахме в реформите, дълговете, финансовите нужди. Ние успяхме да се споразумеем по всички тези въпроси, за да вкараме Гърция отново в пътя", коментира Дийселблум.

По думите му, гръцкият парламент много бързо ще предприеме действия по редица въпроси, което ще помогне за връщането на доверието на страните членки.

"Има споразумение, че гръцките реформи трябва да бъдат засилени колкото се може по-скоро", допълни шефът на еврогрупата.

Едно от основните условия в черновата на предложението е гръцкото правителство да прокара скоростни реформи с цел икономии, коментира БиБиСи.

Спорно е обаче дали това би била лека задача за Ципрас, след като преди дни в гръцкия референдум превес взе мнението именно против финансови ограничения.

Гръцкият министър на труда Панос Скурлетис обяви пред местните медии, че това изискване може да се окаже доста трудно за СИРИЗА. В момента това е труден въпрос пред управляващото мнозинство, заяви Скурлетис, като допълни,  че не може да обвини никого, ако не му е лесно да каже „да" на подобно европейско искане.

Ние не се опитваме да направим така, че сделката да изглежда по-положителна, отколкото е, казваме го ясно - споразумението не е по вкуса ни, заяви министърът.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини