Ципрас: Сражавахме се в трудна битка, ”Грексит” е минало


Ние се сражавахме в труден битка и поехме отговорността за решение, което да избегне най-екстремните плановете на консервативните кръгове в Европа.
Това заяви премиерът на Гърция Алексис Ципрас след новината за постигнато единодушно споразумениеот лидерите на еврозоната за стартиране на преговори за трета спасителна програма, предаде БНР. 

"Ние предотвратихме план за финансово задушаване и колапс на банковата система в страната и успяхме да преструктурираме дълга. Ние успяхме да осигурим средносрочно финансиране и постигнахме сделка, която ще остави в миналото сценария "Grexit", каза още Ципрас.
Той добави, че наложените от еврозоната мерки неминуемо ще доведат до нова икономическа рецесия в Гърция. 

"Изпратихме на всички в Европа послание за нашето достойнство", подчерта Ципрас. 

По думите му Гърция ще продължи да се бори, за да се върне към икономически растеж, а днешното решение ще запази страната му в условията на финансова стабилност.  

Според него финансовият пакет за 35 млрд. евро в подкрепа на икономическия растеж и преструктурирането на дълга ще накарат финансовите пазари да разберат, че сценарият "Grexit" е вече в историята. 

"Този път тежестта на реформите ще бъде разпределена въз основа на социалната справедливост. Tежестта ще падне върху тези, които все още не си платиха по време на кризата. Нуждаем се от радикални реформи, за да се отървем от старата олигархия", каза още Алексис Ципрас. 

Междувременно германският канцлер Ангела Меркел призна, че Германия се е отказала от искането си в заключителните документи от срещата на върха да бъде изрично посочено, че ако не изпълнява условията по спасителната програма, Гърция ще трябва да си вземе "почивка" от еврозоната. 

"Нямаме нужда от план Б, защото план А бе одобрен", подчерта тя.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини