Откриха новия водопровод, доставящ питейна вода до Меричлери

    С водосвет, отслужен от Архиерейски наместник Георги Тодев днес официално бе открит новият водопровод, снабдяващ с питейна вода жителите на село Великан и Меричлери. Близо до помпената станция край Меричлери кметът Иво Димов и шефът на ВиК Димитровград инж.Петко Ангелов прерязаха лентата на новата придобивка.

    "Приключваме един сериозен проблем в последните години, свързан с водоснабдяването на три квартала  Великан и Меричлери. Това е проблем, който поех като задължение в началото на този мандат и мисля, че успяхме да се справим", заяви кметът Иво Димов. Той благодари на кмета на Меричлери и на жителите му за търпението, както и на изпълнителя на обекта.

    Кметът съобщи, че в бъдеще ще се търсят средства от държавата и Регионалното министерство за възстановяване на двата питейни кладенеца над кв.Черноконево. Идеяьта е те да бъдат включени паралелно в мрежата и да се използват за алтернативно захранване на населените места при проблеми по трасето. Там трябва да се обособи санитарно -охранителна зона и около 2 км. ВиК мрежа, посочи Димов.

    Шефът на ВиК инж.Петко Ангелов съобщи, че водата на меричлерци ще бъде пусната идния понеделник. Днес започва работа помпената станция, предстоят проби, които ще направи Здравната инспекция. Ще се предприеме почистване на двата водоема на Меричлери и Великан, увери Ангелов.

    Водопроводът с дължина 12 км. бе изграден на два етапа във времето от 2013 до 2015 г. - от Димитровград до кв.Черноконево и от кв.Черноконево до Меричлери. Доставя чиста питейна вода и на димитровградските квартали Марийно, Вулкан и Черноковено. До реализирането на проекта се стигна след като в проби на Здравната инпекция през 2010 г. се установи, че водата на двете населени места съдържа арсен. Хората се снабдяхава с 

    Проектът е на обща стойност 3 000 000 лв., а средствата са отпуснати на два транша от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии към Министерски съвет.

    Dimitrovgrad.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини