В ТЕЦ -3 изправени пред фалит заради Народното събрание

    Работници, синдикати и ръководството на ТЕЦ "Марица-3" в Димитровград  изпълниха заканата си и днес точно в 13:00 часа излязоха на мълчалив протест в двора на предприятието. Той бе насочен срещу приетото на второ четене от Народното събрание решение за създаване на Фонд "Енергийна сигурност на енергийната система". Предвижда се всяка централа, като димитровградската да отделя по 5% от приходите, за да покрива загубите на обществения доставчик НЕК.

    "Остро реагираме срещу това решение, което създава опасност от фалит. Надяваме се, че Парламентът да преосмисли решението си и ще въведе дефиренциране на тези 5%, т.е. те да се вземат от потребители, които работят директно за НЕК", заяви завеждащият "Връзки с инвеститорите" Юлиян Семерджиев.

    Той припомни, че от 2013 г. ТЕЦ-3 работи на свободния пазар и не е съгласна да покрива забугите на обществения доставчик. Семерджиев посочи, че през 2013 г. приходите на централата от продажба на ел. енергия са били 33 млн. лв., а през 2014 г. цифрата е паднала на 26 млн.лв.  

    Около 3,5 млн. лв. предприятието отделя за възнаграждения на работниците. Ако трябва да се отделят въпросните 5%, ще бъде предвидена сума от порядъка на 1 600 000 лв., или близо 40 % В този случай не се изключват съкращения на персонала или намялане на работната заплата, коментира Семерджиев.

    Продължава поетапното изплащане на забавените заплати в ТЕЦ "Марица"-3 в Димитровград, увери още Юлиян Семерджиев.  Възнагражденията, заради забавянето на които имаше протест в началото на юли, се дават като фиксирана сума за всеки работник, а не като процент. Близо 300 души работят в момента в тукашната централа, а средната заплата е 1 000 лв.

    Dimitrovgrad.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини