Паметникът на знаменития мореплавател Георги Георгиев вече е едно от най-оживените места в Градската градина на Кърджали

Застанали до котвата или до току-що монтираната информационно табела на паметника на капитан Георги Георгиев в Кърджали, един след друг се снимат и чужденци, и български

туристи и местни хора и деца. С любопитство разпитват за подвига на капитана. По-знаещите кърджалийци се опитват да обяснят, че това е един голям човек, поставил рекорд като обиколил света с ветроходен кораб за рекордно кратко време. И е роден тук, в Кърджали.

Проявеният интерес към паметника изненада и сами­те членове на инициативния комитет по преместването му от скалите при стената на язовир „Кърджали" в центъра на града. Затова предприеха някой подобрения, които да улеснят достъпа до поста- мента. Докато реди каменни плочи на въвеждащата алея, капитан Жоро Ермишкин се покачи, за да почисти и бю­ста на капитан Георгиев.

Поставена бе и информационна табела, която разказва накратко за околосветкото пътешествие на самотния мореплавател и поставения от него рекорд, признат от Гинес. Упоменава, че капитанът е герой на Република България и почетен гражданин на Кърджали. Вероятно скоро табелата ще има вариант и на английски език.

Паметникът е още по-атрактивен вечер, когато се осветява. 

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини