Георги Георгиев: Имаме готовност да изградим четвърти завод в Кърджали

Пълномощникът на изпълнителния директор на "Теклас - България" АД пред "Капитал Daily"

- Неотдавна влезе в експлоатация третият завод на "Теклас - България". Какво представлява новата производствена база?

- Преди два месеца получихме Акт 16 (удостоверение за ползване) за новия ни завод. Той е разположен непосредствено до другите ни две производствени бази и е с 18 000 кв.м. разгъната площ. Общата разгъната площ на трите завода на "Теклас - България" вече надхвърля 46 000 кв.м. Третият ни завод беше построен и въведен в експлоатация за кратко време след построяването на втория, който беше открит през 2011 г. Годишният капацитет на новия производствен корпус е над 37 млн. броя каучукови съединения и пластмасови тръби годишно за автомобилната промишленост. Със стартирането на производствената дейност в третия завод ръководството и инженерният екип в "Теклас - България" предвиждат въвеждането на 117 нови продукта, като общият брой на произвежданите каучукови съединения ще достигне 965 референтни номера. Новата ни производствена база вече разполага с цех за миксиране на каучук и за производство на пластмаса. Досега получавахме суровия каучук от Турция. Новият завод е оборудван с най-модерна роботизирана техника. Инвестицията за изграждането му е в размер на 20 млн. лв. Собствениците имат желание да открият още два нови завода на територията на Кърджали, защото отбелязваме значителен ръст на поръчките. Вече е готов проектът за четвърти завод. Единственото, което задържа изграждането му в момента, е липсата на достатъчно работна ръка в региона.

- Как подбирате служители за производството?

- Много от работниците и най-вече жените до момента на започване на работа при нас са се занимавали предимно с отглеждане на тютюн. За да могат да дадат най-доброто от себе си, тези хора трябва да бъдат обучени. Основен проблем е, че младите хора, които завършват образованието си, не са достатъчно добре подготвени за изискванията на бизнеса като умение и нагласа. Поддържаме връзка с професионалните гимназии в Кърджали и Габровския технически университет за учебни практики и стаж. В "Теклас - България" високо ценим човешкия фактор и се стремим да предложим на хората добри условия и възможности за развитие. На почти всички ръководни позиции са привлечени млади кадри с техническо образование, които знаят един или два чужди езика. Те периодично са в командировки в автомобилните заводи по света, за да повишим квалификацията им. Не са много фирмите с подобен на нашия среден брой на персонала, които могат да се похвалят със средно брутно трудово възнаграждение 1200 лева, осигуровки върху реалната договорена заплата, безплатна храна и осигурен транспорт. Полагането на извънреден труд се налага рядко поради установения трисменен режим на работа, който се заплаща стриктно съгласно българското законодателство.

- Колко нови работни места ще бъдат разкрити с построяването на новите заводи?

- В момента в завода в Кърджали работят 1500 души, като плановете са до края на годината броят им да стигне 2000 души. Предоставили сме под наем отделни цехове на външни фирми, които произвеждат за нас съпътстващи компоненти. В тях са наети около 200 души. Поддържаме и бизнес отношения с над 100 контрагента от страната. Извозваме персонал от всички общини на Кърджалийска област плюс община Хасковски минерални бани и община Стамболово от Хасковска област. Все по-трудно става осигуряването на подходящ персонал.
Друга причина да задържим за известно време проекта за четвърти завод тук е предстоящото изграждането на завод на "Теклас" в Сърбия. 

- Защо решихте да инвестирате в Сърбия"?

- Сръбската държава ни предложи отлични условия за инвестиции. Правителството им отговори на нашите запитвания и искания в срок от само 20 дни. След представянето на бизнес плана от наша страна ни съобщиха, че при реализиране на инвестицията ще ползваме 5 млн. евро безвъзмездна помощ от държавата. Предоставиха ни база (терен със сгради) за 20 години със символичен наем за целия период от 1 евро. В продължение на десет години след инвестицията няма да плащаме данък печалба. В момента има 4 програми от страна на правителството, които са допълнителни финансови облекчения. Така например при наемане на работа на до 10 души сръбската държава ще плаща 65% от осигуровките, до 50 души – 70%, над 50 души – 75 % и т.н. Няма никаква бюрокрация от страна на държавни и общински органи. Тези условия удовлетворяват напълно инвеститора. До края на годината трябва да изградим и въведем в експлоатация завода там.

- Какви инвестиции е направил холдинг "Теклас" в България до момента? 

- Холдингът е инвестирал около 70 млн. лв. в България и има 79 млн. лв. капитал. През 2014 г. оборотът ни е 65 млн. евро. Очакваме тази година той почти да се удвои и да стигне около 120 млн. евро. Увеличаването на оборотите се дължи най-вече на новите видове продукти и на спечелването на големи поръчки от гиганти като Меrcedes, Volkswagen иBMW. Имаме дългосрочни поръчки и с откриването на третия ни завод ще удвоим резултатите си. Ръстът на печалбата ни през 2014 г. спрямо предходната година е около 40%. Това ни дава възможност да мислим напред за увеличение на трудовите възнаграждания на служителите. Подобряването на финансовите показатели налага ръководството на дружеството да реагира своевременно чрез разширяване на производствените мощности и изграждане на нови складови помещения. В момента изграждаме нов, трети склад за готова продукция със застроена площ от 10 000 кв.м. 

- Чувства ли се раздвижване в сектора за автомобилни компоненти през последната година?

- Автомобилният сектор в България е с висок потенциал за развитие. По последни данни износът на автомобилни компоненти и части, произведени в България, за изминалите 5 години достига 2 млрд. евро. В "Теклас - България" почти не сме почувствали криза в производството си. Нямали сме спадове дори по време на икономическата криза през 2009 г., напротив - налага се непрекъснато да увеличаваме работната ръка, за да изпълняваме нарастващия обем поръчки. В момента като цяло холдингът има проблеми единствено в предприятието си в Русия заради ембаргото. Наложи се за неопределено време да преустановим производството си там и да го разпределим по другите си предприятия. Над 80% от производството в руския ни завод е пренасочено към нас - фирмата ни в град Кърджали.

- Кои са основните ви клиенти?

- Произвежданата от нас продукция изцяло е предназначена за износ в Германия, Канада, Унгария, Чехия, Англия, Русия, Мексико, Австралия, Полша, Испания, Южна Корея, САЩ, Италия, Франция и много други страни. Имаме около 67 клиенти от 18 държави. За момента имаме сключени дългосрочни договори с Меrcedes, BMW, Аudi, Volkswagen, Volvo, Fiat, Оpel, Ford, Skoda и други автомобилни производители. Което постоянно налага увеличение на капацитета на производство. Ежедневно над десет ТИР-а отпътуват от фирмата ни с готова продукция. Всяка втора кола в Европа и трета в света има части на холдинг "Теклас". Началото на холдинга е поставено преди 45 години в Турция, а към настоящия момент има изградени 11 завода в Турция, България, Русия и Китай, а в скоро време - в Сърбия и Южна Америка. Първият завод в Кърджали беше построен през 2006 г. Имаме изградени логистични центрове в много европейски страни и в Северна Америка.

Източник: http://www.capital.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини