Електронна система в „Паисий” ще даде възможност на родителите да следят онлайн дали децата им са на училище

    В едно от елитните училища в Кърджали СОУ”Отец Паисий” монтират електронна система,която ще позволи на родителите онлайн дали децата им са на училище и дали безпричинно бягат от него. Във сайта на школото кърджалийци, чиито деца учат в него ще могат да се информират,дали техните питомци са на занятия или не. Системата се нарича „Контрол на достъп и присъствие в училище”. Монтира се от лицензираната фирма „Анди” и е първата в областта и осма в страната, която се въвежда в учебно заведение. Всеки ученик,учител,служител има персонална   карта с логото на училището. С нея той има достъп до сградата. Отчита се и излизането му. Видеокамера регистрира всяко преминаване на входното съоръжение. Данните се съхраняват в сървър.С помощта на специалисти от фирма „Анди” и ученици от профила „Информатика и информационни технологии” се създава база данни и се въвежда информация за децата, които заедно със своите родители са потребители на системата чрез сайта.

      Идеята за новата система за контрол е на ръководството на училището. Целта е тя да заработи в началото на новата учебна година. С това се изпълняват препоръките на министерството на образованието  за „Повишаване и поддържане на мерките за сигурност във всички структури от системата на народната просвета и висшето образование”. В писмо до ръководството на учебното заведение министър  проф.Тодор Танев изисква проверка на хора и багаж чрез детектори, недопускане на посетители в сградите без проверка и потвърдена ангажираност,както и обсъждане на варианти за евакуация.

    Новата система за сигурност в „Отец Паисий” се обсъжда от ръководството от декември 2014 г.Именно проблемът с евакуацията на учениците при въвеждането й,изискваше съгласуване с институции като Пожарната и ДНСК. Бе разработен проект,съобразен със евентуална ситуация, при която децата трябва бързо да напуснат сградата на школото. Новата система предвижда освен персонални   карти за ученици,служители и учители и служебни еднократни карти за посетители и родители. На практика никой няма да може да влезе и излезе без да мине през системата за контрол.

    Според  ръководството на учебното заведение системата е много ефективна и подлежи на модернизация и надграждане.Нейната стойност и поддръжка е два пъти по евтина от ползването на физическа охрана и ще се изплати за една година.

    Новата система за достъп е ефективна в големи училища.В „Паисий” са направили сметка,че на ден в сградата на школото влизат около 2000 души ,от които 1200 са само учениците.Това изисква повишаване на мерките за сигурност и ограничаване на достъпа на случайни външни лица, оптимизация на контрола на достъп  през всичките 24 часа от денонощието и търсене на икономически ефект свързан с работата с човешки ресурси.Така контрола на достъп ще усъвършенства работа и на учители и служители,ще се спазва работно време и отговорности.

    Георги Кулов

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини