Четири партии се регистрираха в Кърджали за вота, ДПС се бави

Четири партии и 4 инициативни комитети са регистрирани в Общинската избирателна комисия в Кърджали до днес за вота през октомври, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона. 

Председателят на комисията Даниела Петрова заяви, че заявления за участие в изборите са внесли ГЕРБ, България без цензура, Българска социалдемокрация иНационалният фронт за спасение на България. Към днешна дата все още няма документи на ДПС, което не е изненада, а общинският лидер Мухарем Мухарем заяви, че в съботаще ги внесе. В Кърджали е обичайна практика партии и коалиции да се регистрират в последния момент, както и други, които избират първия ден от срока за това. Този пътпърви са внесли документи от партия Българска социалдемокрация. Освен тях има регистрирани и 4 инициативни комитети, издигнали независими кандидати за кметове населата Скалище, Бели пласт, Рани лист и Жинзифово. Днес в късния следобед се очаква решението на ОИК за две заявления за инициативни комитети за кметове на селата Царевец и Ненково. Срокът за регистрацията на партиите, коалициите и комитетите приключва на 14 септември, а този за листите с кандидатите за общински съветници – на 22 септември, уточни Даниела Петрова. Тя допълни,че на този вот няма да се прави пряко видео-излъчване на заседанията на изборната комисия, но пък желаещите да присъстват на тях могат да се информират от сайта на ЦИК за часа на провеждането им.

Причината за бавещата се регистрация на ДПС е, че днес 42 номинирани след тежка и дълга процедура за кандидат-кметове на 7-те общини плюспартийните лидери заминават на традиционното изслушване пред Централното оперативно бюро. Началото на кастинга за многочислената група от Кърджалийска област ев 13 ч., краят не може да се предвиди, нито пък кои ще са одобрените претенденти, все пак от 42-ама трябва да останат едва 7, допълни общинският лидер Мухарем Мухарем. 

Само за кметския стол в Кърджали пред Ахмед Доган и Лютви Местан ще се състезават 12 души, сред които и сегашният градоначалник Хасан Азис, който е на финала на третия си мандат. Никой от навалицата кандидати за кандидат-кметове не е наясно дали и кой ще бъде посочен от „журито“, смут, неведение и интриги властват в лагерите и лобитата на някои от местните структури, коментират готвещите се за път към София. 

Единствено от Джебел и Черноочене ще тръгне по един претендент за поста – в Джебел приключва 4-ия си мандат Бахри Юмер, който е и областен лидер на ДПС и пръв скочи на ръководството заради варианта кметовете да не управляват повече от 2 пъти. В Черноочене 3-мандатникът Айдън Осман няма конкуренция. Рекорден е броят на номинираните за община Кирково – 14 души, следват Момчилград с 8, в Крумовград и Ардино по трима. На предишния вот за местна власт Бахри Юмер в последните възможни минути внесе в ОИК драстично променена листа на кандидатите за общински съветници в Кърджали, различна от първоначално одобрената.

Източник: http://news.bgnes.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини