Кръгла маса за подкрепа на децата и семействата в риск

    На 10 септември в областната администрация се състоя Кръгла маса на тема „Междуинституционалното сътрудничество – модел за работа в процеса на деинституализация». Събитието е част от проекта „Областен координационен механизъм - модел за ефективно сътрудничество и взаимодействие между гражданския сектор, регионалните и общински структури”, изпълняван по програмата за подкрепа на НПО в България с европейско финансиране.

    Форумът бе открит от заместник областния управител Селвие Ахмед, която заяви, че настоящата Кръгла маса е положителна стъпка напред в процеса на деинституализация, а партньорството между институциите e гарант за оптимизиране на процесите в областта. Местният координатор по проекта Иванка Таушанова запозна присъстващите с основната цел, идея, визия и принципи на Областния координационен механизъм по деинституализация, чиято мисия е да подкрепи децата и семействата в риск да живеят заедно като осигури възможно най-адекватния и бърз подход при търсене и вземане на решения за конкретни случаи с поемане на ангажименти от членовете му. След проведените четири заседания, две обучения и при решаването на двата казуса са налице промяна на мисленето и повишено доверието между представителите на различни институции.

    Директорът на РДСП Нермин Мехмед запозна присъстващите с резултатите от реализираните проекти, като проекта „Детство за всички” на ДАЗД в партньорство  с АСП и МЗ. В резултат на реализирани проекти от община Кърджали и Момчилград, финансирани по ОП „Регионално развитие” и ОП ”Развитие на селските райони” са построени, оборудвани и обзаведени 4 Центъра за настаняване от семеен тип и едно Защитено жилище в  област Кърджали, а с реализираните проекти, финансирани по ОП “Развитие на човешките ресурси“, се предоставят социалните услуги от резидентен тип в общността. 

    По време на ползотворния диалог между представителите на социалните служби, общините, Дома за медико-социални грижи, Регионалния инспекторат, правораздаването и др.  се стигна до идеята за плавен и разумен преход към новите социални услуги и възможността от използване на капацитета и квалифицирания опит на специалистите от институциите. Открои се и острата нужда от нови обучени квалифицирани кадри, както от засилена информационна кампания относно приемната грижа.

    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини