Литературна вечер в Черноочене

Дни преди началото на първия учебен ден поети и писатели от Източните Родопи организираха литературна вечер в село Черноочене.
Присъстваха поети, писатели и художници от Черноочене, Минерални бани, Стамболово, Крумовград, Момчилград и Кърджали. Те се срещнаха с дългогодишни учители по майчин език и директори на училища от района на общината.
В приятната атмосфера на известния рибен ресторант „Ханай“ поетите рецитираха свои стихове, в които се чувстваше тегобата на родопчаните, копнежа към родната земя, родопска солидарност и романтика.
Председателят на литературен клуб „Реджеб Кюпчю” в град Кърджали Дурхан Али благодари на домакините и ръководството на община Черноочене за гостоприемството и възможността да се проведе срещата. Той направи кратка презентация на историята на клуба, създаден към Народно читалище „Юмер Лютфи 1993“ в Кърджали и мотивите за това да се избере името наРеджеб Кюпчю. Небезизвестният поет и журналист Кюпчю е един от поетичните символи, подчерта Дурхан Али.
В поздравителното си слово към присъстващите кметът на община Черноочене Айдън Осман заяви, че винаги са отдавали важно значение на хората на перото. Вие сте символи за духовното просвещение на обществото и стремежа към образование и книжовност. Надявам се, че ще успеете да събудите у младото поколение интерес към литературата, което да се превърне в стимул за духовно израстване, подчерта Айдън Осман.
Присъстващите си обещаха от следващата година да поемат инициативата за разширяване на кръга от дейности, с които да приобщят обществото да обикне родопската поезия и проза.

Исмет ИСМАИЛ

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини