Ударено е петролно находище под контрола на ИДИЛ

Петролно находище в източна Сирия, контролирано от "Ислямска държава" беше унищожено при въздушни удари на водената от САЩ коалиция.

"Въздушните удари миналата нощ бяха насочени срещу рафинериите, контролирани от Даеш (арабския акроним на ИД) и центровете за командване и контрол" в петролното находище Ал Омар, близо до град Дейр аз Зур, посочи пред журналисти в Багдад американският отговорник за операциите, майор Майкъл Филановски, цитиран от Франс прес и БТА.

"Имахме 26 цели и всички бяха улучени. Това ще обърка стратегическата им способност да се финансират", добави той. 

По американски оценки експлоатацията на петролното находище Ал Омар носи на "Ислямска държава" между1,7 и 5,1 милиона долара месечно

Сирийският център за наблюдение на човешките права съобщи, че при въздушните удари на коалицията срещу Ал Омар били унищожени тръбопроводи и нефтени хранилища. По данни на неправителствената организация, един цивилен бил убит и няколко джихадисти били ранени при ударите. 

Петролното находище Ал Омар близо до иракската граница беше завладяно от "Ислямска държава" през юли 2014 година, припомня ДПА. Джихадистите контролират повечето газови и петролни полета в източната провинция Дейр аз Зур. 

Взаимни обвинения

САЩ смятат, че руските военни удари в Сирия укрепват ислямистите от Ислямска държава, убиват десетки цивилни, принуждават десетки хиляди хора да бягат от домовете си, разрушават училища и пазари, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Критиките бяха формулирани по време на заседание на Съвета за сигурност на ООН от американския постоянен представител в ООН Саманта Пауър. Според нея почти 80 процента от руските обявени цели в Сирия са в райони, които не са под контрола на ИД
Откакто Русия започна да нанася удари, сирийската карта се промени в полза на ИД, заяви Пауър.

Същевременно руският постоянен представител в ООН Виталий Чуркин каза, че САЩ саотказали да взаимодействат с Русия в рамките на създадения в Багдад координационен център за Сирия и да предоставят информация за позициите на терористи в Сирия, предаде ТАСС.

Руският президент Владимир Путин прикани терористите да не се делят умерени и неумерени . Според него усилията на САЩ за борба с тероризма не са дали резултат, защото те са водели двойна игра, използвайки част от терористите за сваляне на неугодни им режими.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини