Разделена Европа събира днес балканските лидери заради имигрантите

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер покани днес привечер на минисреща на върха в Брюксел лидерите на 10 държави, сред които и България, да обсъдят продължаващата криза с имигрантите.

Целта е да се договорят "съвместни решения за действие, които незабавно да бъдат приложени". Според германската преса Юнкер ще представи нов план пред премиерите на Австрия, България, Хърватия, Македония, Германия, Гърция, Унгария, Румъния, Сърбия и Словения. Част от него е ангажимент имигранти да не бъдат изпращани към друга държава без предварителното ѝ съгласие.

Броени часове преди разговорите в белгийската столица в района звучаха заплахи и се отправяха обвинения. В същото време хиляди имигранти и бежанци продължават да рискуват живота си в Егейско море или са блокирани във влошаващото се време по полетата и пътищата на Балканите.

След тристранна среща в София премиерът Бойко Борисов каза в събота, че България, Сърбия и Румъния са готови да затворят границите си, ако това направят Австрия и Германия - основни цели на мнозина имигранти - за да не се превърнат трите балкански страни в буферна зона.

Словения заяви в петък, че обмисля издигане на ограда по границата си с Хърватия, ако днес не бъде намерено решение на проблема. ЕС трябва да намали бремето на най-силно изложените на имигрантския поток държави, настояват от Любляна.

Холандският премиер Марк Рюте е на друго мнение - в събота той изрази разобарованието си, че Западът бил инвестирал толкова много в новите членове на ЕС на изток, а сега те не спират имигрантите, устремили се към богатите западно- и северноевропейски държави. Основното притеснение на западните политици е, че масовата имиграция ще засили подкрепата за ксенофобската крайна десница в страните им.

Призивите за "по-справедливо разпределение на бежанците между страните от ЕС", се посрещат с категорично несъгласие от източноевропейците, включително защото бежанците могат да се окажат преселени в страна, в която не желаят и това ще създаде проблеми с интегрирането им. Между самите бивши комунистически страни има разногласие - унгарският премиер Виктор Орбан вдигна ограда по южната си граница, с което практически прехвърли проблема с имигрантите на съседите си Сърбия, Хърватия и Словения.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини