На Балканите спешно създават 100 000 места за настаняване на имигранти

    Незабавно да се увеличи капацитетът за предоставяне на подслон на бежанците, които в момента се намират по Балканския маршрут и да се предостави хуманитарна помощ във формата на храна, вода, здравни грижи и санитарни съоръжения. Това вешение взеха лидерите на  Австрия, България, Хърватия, Македония, Германия, Гърция, Унгария, Румъния, Сърбия и Словения заедно с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер по време на среща на върха в Брюксел, която се проведе извънредно в неделя.

    Подслон за 100 000 души по пътя им към ЕС 

    Общо 100 000 души ще могат да подслоняват страните по Балканския маршрут, за да се регулира и забави потокът на хора, струпващи се по границите.

    Още 30 000 места за временен подслон ще бъдат осигурени в Гърция до края на годината, като около 17 000 от тях ще бъдат разположени на островите, където пристигат с лодки огромната част от имигрантите, потеглящи от Турция.

    Брюксел обеща финансова подкрепа за Гърция и за Върховния комисариат на ООН за бежанците, който ще развие инфраструктура за посрещане на още до 20 000 души в Гърция. Останалите 50 00 места ще бъдат разположени по целия Балкански маршрут.

    Капацитетът за осигуряване на убежище ще бъде осигурен по целия Балкански маршрут, за да се контролира, забави и намалят хуманитарните рискове от струпвания на хора по границите.

    През последните седмици временни ограничения и затваряния по границите на балканските държави и дневни "квоти% за преминаващи през територията им бежанци доведоха до отчаяни гледки на огромни тълпи от хора, чакащи реда си за преминаване в студ, дъжд и кал.

    Недопустимо е хората да бъдат оставени сами да се справят по границите, да спят на открито на смразяваще температури, заяви Жан-Клод Юнкер по време на пресконференция след срещата.

    За да бъде предоставена спешната хуманитарна подкрепа, ще бъде мобилизиран Механизмът за гражданска защита. Този механизъм улеснява сътрудничеството при бедствия между 32 европейски държави и обединява ресурсите, които могат да бъдат предоставени на засегнатите от бедствия. Когато бъде задействан, механизмът координира предоставянето на помощ на територията на Европейския съюз и извън него. 

    Регистрации на всеки в първия възможен момент

    Регистрацията на имигрантите остава основен приоритет:

    "Който няма регистрация, няма и права", обяви Жан-Клод Юнкер.

    Държавите да не действат самостоятелно и да обменят информация

    След днешната среща координацията между държавите, участвали на срещата, ще бъде подобрена с цел да се стимулира обменът на информация за потоците от имигранти и да се избегне взимането на едностранни решения от държавите. Ще бъдат създадени национални контактни точки за обмен на информация по маршрута в Западните Балкани. Седмични доклади за напредъка по координацията ще бъдат представяни пред Брюксел.

    По-сериозно присъствие на Фронтекс на границите  

    Гърция, Македония, Албания и Сърбия в сътрудничество с Фронтекс ще получат продкрепа за управлението на границите си а допълнителни 400 полицаи ще бъдат разположени в помощ на граничните власти на Словения до една седмица.

    "Подсилване на подкрепата на Фронтекс на границата между България и Турция" също присъства в точките на изработения план.

    "Затварянето на границите не е дългосрочно решение, а Европа трябва да действа не на принципа "един срещу всички", а "един с всички"", потвърди председателят на ЕК.

    Връщане на повече имигранти в повече страни

    Фокус върху сътрудничеството в областта на реадмисията ще бъде поставен върху Афганистан, Бангладеш и Пакистан, заяви германският канцлер Ангела Меркел по време на срещата. Работата на Комисията продължава и по установяването на споразумения за обратно приемане на имигранти и с нови трети държави.

    "Европа трябва да остане континент на убежището, където защитата да бъде гарантирана. Устойчивостта може да бъде възможна само ако е проект на всички държави. Преразпределението на бежанците измежду всички държави членки е задължително, но за да се осъществи, са необходими адекватни механизми за прием там, където са горещите точки. Освен това трябва всички доброволно да участват в проекта", заяви върховният комисар на ООН за бежанците Антонио Гутерес, който беше гост на срещата.

    Гутерес каза още, че зимните условия създават хаос на границите, а 50 000-те допълнителни места, които ще бъдат отворени по Балканския маршрут ще улеснят контрола на потока от хора. Той обаче беше категоричен, че е жизненоважно да се прави разлика между легитимните бежанци и имигрантите, които пристигат "с различни мотиви".

    Що се отнася до бежанците, Европа няма други опции, освен да ги приема и да изпълнява задължението си да осигурява тяхното бъдеще, заяви още върховният комисар.

    Да се гарантира на бежанците легална и безопасна имиграция

    Подсилването на приемните центрове на територията по маршрута на бежанците през Балканите в бъдеще ще позволи да се спре преминаването на хора "от държава в държава и от граница на граница", а ще се осигури движение, което "няма да бъде хаотично и няма да хвърля бежанците в ръцете на криминални групировки от трафиканти на хора", добави представителят на ООН, подхвърляйки идеята релокацията да се извършва още в страните на транзит (т.е. Гърция, Македония, Сърбия и др.), като вместо пеша, бежанците да бъдат транспортирани със самолети до финалните си дестинации. 

    Източник: http://www.dnevnik.bg

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини