КРИБ предлага създаването на колеж по строителство в Кърджали,има благословията на министър Танев

    Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България предлага създаването на колеж по строителството в Кърджали.Той ще готви не само строителни работници,но и ръководители на обекти.Идеята е получила благословията на министърът на образованието Тодор Танев.Очаква се и зелена улица от кмета Хасан Азис и областния управител Илия Илиев.Идеята се подкрепя от Камарата на строителите.“За“ е и местния бизнес.Мнението бе изразено от бизнесмена Джевдет Адем.

    Идеята получи подкрепа по време на среща на председателя на КРИБ Кирил Домусчиев с представители на местната структура,която наброява над сто члена.Тя бе оповестена от зам.-председателят на организацията Иван Бойков.Той посочи,че като важна стъпка е създавнето на инициативен комитет.В бъдещия колеж ще се обучават кадри освен от Кърджалийско и от Смолянско и Хасковско.Имали сме работници Америка,Европа,Азия и Африка.Българските строители са известни по света и трябва да им върнем старата слава,категоричен бе Джевдет Адем.

    Кирил Домусчиев посещава за първи път структура в страната ,откакто е председател на КРИБ.Негов домакин е председателят на местната организация инж.д-р Фахри Идриз.В приветствието си домакинът предложи през 2016 г. Всички структури от страната да проведат обща среща в Кърджали,на която да обсъдят актуални въпроси на бизнеса.Нашата организация в Кърджали съществува от 1446 дни. Стартирахме с 26 фирми,сега сме четири пъти повече. В добри отношения сме с местната и държавна власт,посочи Фахри Идриз.Той подчерта, че бизнесът е обединен от идеята за по-добър живот на кърджалийци. Бизнесът е потребност, както религията и политиката за обществото,отбеляза домакинът.

    Кирил Домусчиев посочи, че бизнесът от Кърджали е много активен. Чести са срещите в столицата, на които се обсъждат конкретни идеи и предложения. Политиците често не ни разбират. Въпреки това успяхме да не допуснем увеличаването на данъците-корпоративния, върху доходите и исканите 2% за общините. Имаме сериозен принос в пенсионната реформа. Постигнахме консенсус със синдикатите, отбеляза още председателя на КРИБ.Кирил Домусчиев изтъкна заслугите на конфедерацията за ограничаване на сивия сектор,който изкривява пазарната среда. Инициатива на организацията са измервателните прибори по бензиностанциите и мерките срещу нелегалните казани за ракия. В КРИБ няма фирми от сивия сектор,категоричен е Домусчиев. Това привлича според него по 20-30 сериозни компании всеки месец в редиците на организацията. Три-четвърти от БВП се произвежда от членове на КРИБ.

    Гост на работната среща на работодателската организация бе търговското аташе на Р Турция в Пловдив Баръш Йеничери. Той изрази желание търговската мисия на Турция в България да се срещне с ръководството на КРИБ в столицата. Трябва по-често да провеждаме работни форуми и такива с участие на широк кръг представители на бизнеса. Наскоро имахме такава среща в Пловдив. Трябва контактите да се превърнат в контракти,призова Йеничери. Водата като не тече се вмирисва.Трябва да има динамика в отношенията между нашите две страни,да има поток от контакти, подчерта търговското аташе.

    Георги Кулов

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини