Мъжаги от Кърджали млатят жените си,хасковлии по- големи биячи

П о 5-6 дела за домашно насилие се гледат месечно в Районният съд в Кърджали сочат наблюдения на юристи.В сравнение с общини като Хасково и Димитровград това е значително по-малко.Случаите обаче са симптоматични за отношението към жените в нашата община.Затова по проект на фондация „Х и Д Джендър Перспективи” в Кърджали стартира проект,който цели да подпомогне жените обект на посегателство.До края на април 2016 г. адвокат Теодора Белева и психологът Милена Моллова ще дават безплатни консултации на пострадали.Ако се стигне до съдебна процедура те ще консултират за избор на адвокат.

Повечето дела в Кърджали приключват  със заповед за закрила,но има и такива, при които двойката подобрява отношенията си и жените оттеглят молбите си.Това е добрия вариант,споделя за Кърджали бг вести адвокат Теодора Белева.

Жените търсещи помощ  в Кърджали могат да я получат на  адреси:кв.”Възрожденци”,ул."Ангел Кончев”22  в четвъртък  от 14 до 17 часа и на бул.”сан Стефано”22 в сряда от 14 до 17 ч.Могат да се обърнат към консултантите и на телефон 0898 68 70 57,каза още юристката.

Тя подчерта,че днес приключва шестнадесетдневната кампания на ООН срещу насилието срещу жени.Кампанията започна на 25 ноември Международният ден за елиминиране на насилието срещу жените и приключва в Международния ден на правата на човека-10 декември.

В рамките на кампанията фондация „Х и Д Джендър Перпективи” организира  информационни инициативи срещу домашното насилие,насочени към различни групи от населението,каза още адвокат Белева.Особено активно се работи сред ромската общност.Цели се създаването на нагласи на нетърпимост към насилието да се разшири обхвата на познание на законодателството.

Според  чл.2. от Закона за защита от домашното насилие:”Домашно насилие е всеки акт на физическо,сексуално,психическо,емоционално или икономическо насилие,както и  опитът за такова насилие ,принудителното ограничаване на личния живот ,личната свобода,личните права,извършвани спрямо лица,които се намират в родствена връзка,които са или са били в семейна връзка или във фактическо съпружеско съжителство”.

Според становището на Истанбулската конвенция е необходимо „подсигуряването на сигурност на жените и момичетата и за защитата им от всички форми на насилие”.

В рамките на проекта се организира конкурс за детска рисунка,съобщи още Белева.Обхващат се деца от различни възрастови групи.Темата е борбата срещу домашното насилие.Рисунките трябва да се изпратят до 15 декември на адреси :Димитровград ,п.к.6400,ул.”Св.Климент Охридски” №1,офис 1 и Хасково,п.к.6300,ул.Пирин,№9,за фондация Х и Д Джендър Перспективи.Рисунките ще бъдат разгледани от тричленно жури до 4 януари 2016.Те ще бъдат включени в календар на фондацията ,който ще се раздаде на институциите, имащи отношение към домашното насилие.За децата  ,класирали се на призови места са предвидени предметни награди.

Георги Кулов

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини