Евразийско издание представя труса в ДПС като проруска промяна в България


Българското земеделие е почти унищожено заради "турският капитал, всепроникващ в българската икономика". Схемите за заливане на българския пазар с турски текстил и трикотаж от турци, преселници в Истанбул, са измислени отдавна. Граждани на Турция масово се преориентираха към целогодишно ползване на българските зимни и летни курорти.
 
Такава картина рисува специално за руското издание EurAsia Daily (EADaily) анализ на Георгий Коларов по повод светкавичната смяна на лидера на Движението за права и свободи Лютви Местан. Руските медии общо взето подминават драмите в ДПС, но темата попада в новия сайт. Той е създаден от хора, обвинявани в руски шовинизъм, пропагандиране тезите на Кремъл и някои от тях - свързани с хора, изгонени от балтийските страни за дезинформация.
 
Под заглавието "Сътресенията в протурската партия в София може да върнат България сред приятелите на Русия" той още в началото обяснява, че след оттеглянето на "стария мъдрец - докторът по философия" Ахмед Доган от ръководството "Местан тихомълком и незабележимо започна (...) да превръща тази политическа сила в българския филиал на турската "Партия на справедливостта и развитието" на Реджеп Тайип Ердоган, Абдулах Гюл и Ахмет Давутоглу".
На финала обобщението е следното: "Така или иначе, ДПС само отслаби себе си и премина на втори план в политическия живот на страната. А България може да се върне в проруския лагер без този баласт на шията на държавата".
В текста се заявява, че "намесата на Анкара във вътрешните работи на София стана забележима повече от всякога, а турските дипломати вече и не скриват контактите си с държавните служители от турски произход, членове на ДПС".

Кой е авторът
За читателите на евразийското интернет издание не е обяснено кой е авторът, но най-вероятно става дума за Георги Коларов, чест колумнист на сайта news.bg, участвал в предавания на телевизия СКАТ, бивш преподавател по политология във Варненския свободен университет.

Визитката му в news.bg го представя като експерт по проблемите на тероризма и латиноамериканист с 3 книги по темата, докато статията му за руското издание е за ДПС и българско турските отношения.
Коларов е докторант на московския Университет за дружба между народите "Патрис Лумумба". В руската столица преподава "История на ляворадикалните движения в Европа и Латинска Америка". 
Той е бил и част от българската администрация - в периода 1995-1998 година е експерт в направление "Психологическа отбрана" на Аналитичния отдел в министерството на отбраната. Министър по това време (правителството на Жан Виденов) е Димитър Павлов, възпитаник на Военноморска академия в Ленинград. 

"Депутати на ДПС са полуграмотни"
 
Коларов обяснява на читателите на EADaily, че "Местан счупи от огъване пръчката" с декларацията на парламентарната група на ДПС в подкрепа на Турци и обвиняваща Русия за инцидента със сваления руски боен самолет. Обяснението му защо тя е била подкрепена "без съпротива" от останалите депутати е, че те "навярно така и не са разбрали същността на декларацията", защото "някои от тях са полуграмотни и с фалшиви дипломи от варненски и бургаски университети".
 
В текста се твърди, че Местан е нарушил основно правило на ДПС - "да не се занимава с външна политика с едно изключение - отхвърлянето на геноцида срещу арменците в Османската империя". Отношението на ДПС към Русия също винаги е било сдържано, продължава Коларов, с едно изключение - "порицаване действията на руската императорска армия на Балканите през ХVII-ХVIII век в резултат на което възникват независими православни държави на територията на Османската империя", което станало особено видимо след обявяването доктрината на "нео-османизма" от сегашния премиер Давутоглу.
"Буря от протестни мероприятия съпровождаше неотдавнашната му визита в София, хората негодуваха срещу оказаното му гостоприемство на фона на растящото напрежение между Москва и Анкара", допълва Коларов.

Доган срещу Кърджали?
 
Намесата на Доган той обяснява като ход "срещу пълната изолация на ДПС в българското политическо пространство и изолирането на турците от останалите мюсюлмани в България и мнозинството от населението в условията на постепенно сближаване на Москва, Брюксел и Вашингтон срещу (...) "Ислямска държава", реалният съюзник на Анкара".
Доган е правил така неведнъж, "когато към партийното ръководство (на ДПС) са се промъквали безропотни изпълнители на волята на Анкара", допълва Коларов и изброява кои са те - Адем Кенан, Мехмед Ходжа, Осман Октай, Касим Дал.
Авторът представя на рускоезичните читатели и географски конфликт в ДПС - между "роденият в татарско варненско село Доган" и Кърджали - "родното място на Местан, недалеч от турската граница, от който от 26 години идват най-много великотурски националисти в партийното ръководство на ДПС".  Коларов прогнозира, че именно в Кърджали изгоненият Местан вероятно щял да организира съпротива "по внушение от Анкара".

Кой допусна Местан и кои са патриотите
Обяснението на политолога как така мъдрият Доган е допуснал Местан до самия партиен връх е... Хюсеин Хафъзов, пропуските на българските спецслужби и "зависимостта на българските държавни, политически и икономически структури от Анкара". Депутатът от ДПС (той водеше листата на партията в Бургас на изборите миналия ноември) е представен като "радикален турски националист, изповядващ идеологията на "Сивите вълци", проповядващ от парламентарната трибуни превъзходството на турците над българите и мечтаещ за възстановяването на Османската империя в бившите ѝ граници".
Следва ориентация кои са патриотичните сили и политици: БСП, "Атака"( наречена в статията "псевдо-националистическа"), Патриотичният фронт, Красимир Каракачанов, Ангел Джамбазки, Татяна Буруджиева, Георги Кючюков от АБВ.
Позицията на Огнян Минчев, че събитията в ДПС могат да се обяснят с "намесата на руското контразузнаване, комунистически конспиратори и бивши агенти на българските спецслужби" е наречена от автора "шизофренична".

Какво е EurAsia Daily 
Любопитно е и мястото, където се появява тази статия. EurAsia Daily е съвсем нов проект, базиран в Москва и действащ официално от септември 2015 г. EADaily е представена като "информационна агенция за обективно отразяване на политическите и социо-икономическите процеси на Евразийския континент, специализирана в събирането на експертни оценки, класификация и анализ на информация, засягаща ситуацията в Русия и страните от близката чужбина, международната и регионалната обстановка".
EADaily има собствени кореспонденти и наблюдатели в страните от Евразийското икономическо пространство, Украйна, Грузия, Абхазия, Южна Осетия и Приднестровието.
Справка с публично достъпни  източници показва, че всъщност това е продължение на руската агенция ИА Regnum. Миналото лято собствеността над нея бе придопита от неизвестен купувач, като руските медии твърдяха, че става дума за "Газпром-медиа".
Тогава агенцията бе напусната от съоснователя си Борис Соркин и главния директор Ирина Федина, които са продали акциите си на неизвестния купувач. Малко по-късно си тругват още няколко души от ИА Regnum, които сега се появяват в EADaily. Федина е главен директор на новото начинание, а главен редактор и негови заместници са бившите ѝ колеги Виген Акопян, Алексей Демин и Салимат Туаева, в екипа на евразийската агенция има още бивши служители на ИА Regnum.

Соркин, Колеров и връзката с Кремъл
Борис Соркин не присъства в официалната справка за хората, стоящи зад EADaily, но проверка от 13 декември 2015 г. на kremlintrolls.com - една от групите, борещи се с дезинформацията от Кремъл, показва връзка с този проект. Сайтът е базиран на германски IP адрес и има 17 имена на домейни, от които в момента е активен само eadaily.com и регистриралият го е скрил самоличността си зад анонимното whois.nic.ru. Но всички останали 16 домейн имена са регистринани от Соркин.
Още по-любопитна е предисторията. Борис Соркин основава ИА Regnum заедно с "политтехнолога" Модест Колеров. След войната с Грузия от 2008г. на Модест Колеров е забранено да влиза в трите балтийски републики, като според публикация от 2009г. естонската служба за сигурност обявява, че "Regnum не е обикновена информационна агенция, а се контролира от висши длъжностни лица и спецслужби на Русия и се използва, за да повлияе на ситуацията в държави, които по-рано са влизали в сферата на влиянието на Москва".
През 2012г. Колеров продава акциите си на Константин Костин, който две години по-късно се разделя с тях заедно с оттеглянето на Соркин и Федина и вероятно също предава деля си на "Газпром".
Костин е директор на неправителствения, но близък с Кремъл Фонд за развитие на гражданското общество (ФоРГО) и е ръководил Управлението за вътрешна политика към руския президент в периода между септември 2011 г. и края на май 2012 г. Точно тогава се провеждат скандалните избори за Държавна Дума, последвани от масови протести срещу фалшификациите, както и президентските избори от март 2012г., с които Владимир Путин се върна в Кремъл.
Той смятан за автор на термина "национализация на елита" и за дясната ръка на Владислав Сурков - един от главните идеолози в екипа на Путин, обвиняван в организиране репресиите срещу свободата на словото и медиите в Русия и санкциониран от САЩ за ролята си в събитията в Украйна.
Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини