Взрив разтърси центъра на Истанбул, има убити и ранени (видео)

    Силна експлозия разтърси историческия площад „Султан Ахмет” в турския град Истанбул. Има информация за загинали и пострадали, съобщават турски медии.

    Според властите в Истанбул 10 души са убити, а най-малко 15 са пострадали. 

    Сред жертвите има туристи. Ранените са откарани в намиращите се в близост болници.

    Експлозията е станала до трамвайната спирка „Султан Ахмет” и Теодосиевата колона, в близост се намират Синята джамия и „Света София”.

    Турският новинарски сайт DHA разпространи видео, на което служител на полицията избутва хора, заявявайки, че е извършена атака от атентатор самоубиец. Обаче информацията не се потвърждава от местната полиция и турските власти.

    Турската телевизия NTV съобщава, че има няколко загинали и ранени, но не разкрива конкретен брой.

    Свидетел заяви пред кореспондент на Ройтерс, че има части от човешко тяло на мястото. Информацията е потвърдена от полицай.

    Местната телевизия Haberturk информира за най-малко 8 загинали.

    Южнокореец е пострадал при експлозията, обяви представител от дипломатическата мисия на азиатската държава в Турция.

    На място са изпратени линейки и полиция, както и сапьорски екипи. 

    Според частната телевизия CNN Türk взривът е бил в туристическия район в квартал „Фатих”. Свидетели са заявили пред телевизията, че експлозията ебила толкова силна, че е чута и в съседните квартали. Взривът е станал към 10:20 часа местно време. 

    Районът е отцепен. Все още не е известна конкретната причина за експлозията.

    Миналата година в Турция бяха извършени две големи бомбени атаки. Повече от 30 души бяха убити при нападение на атентатор самоубиец от ДАЕШ („Ислямска държава”) в град Суруч до турско-сирийската граница през юли 2015 година.

    Двама атентатори самоубийци се взривиха пред централната жп гара в столицата на Анкара, докато стотици хора се събираха за мирна демонстрация. Тогава загинаха повече от 100 души. Това беше и най-смъртоносната атака в Турция. Според прокуратурата нападението е проведено от местна клетка на ДАЕШ.

    Източник: news.bg

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини