ЕК: Не обявяваме война на Газпром

Европейската комисия не е решила дали морската част от проекта за газопровод “Северен поток-2“ попада под обсега на Третия енергиен пакет. Това заяви европейският комисар по въпросите на климата и енергетиката Мигел Ариас Канете, цитиран от ТАСС и БТА.

"Сега водим диалог със страните, за да определим кои европейски норми са приложими към "Северен поток-2"", посочи той в отговор на въпрос за приложимостта на Третия енергиен пакет на ЕС към този проект. 

По думите му "Северен поток" не е само търговски проект, а и проект с голямо политическо значение.

Канете допълни, че в случай на влизане в сила на "Северен поток-2", който ще осигурява допълнителни доставки на руски газ по дъното на Балтийско море до Германия, Европейската комисия може да получи правото да провери газовите контракти на Германия въз основа на предложената днес нова концепция за енергийна сигурност на ЕС.  Новите предложения на ЕК не са обявяване на война на "Газпром", отбеляза еврокомисарят.

"Искаме да създадем условия в подкрепа на търговски договори за доставка на газ в ЕС, изгодни за европейските потребители. Искаме да си извадим поуки от газовите кризи през 2006 и 2009 година", подчерта Мигел Канете.

Европейският комисар за енергийния съюз и заместник-председател на ЕК Марош Шефчович изтъкна на свой ред, че новите предложения на ЕК за енергийната сигурност не са насочени изключително срещу "Газпром". 

Предложенията на Брюксел включват механизъм за съответствие на европейските норми на всички договори за доставка на газ в ЕС, както и мерки за стимулиране на използването на втечнен природен газ. Те ще влязат в сила след одобрението на 28-те страни членки на ЕС и вот в Европейския парламент.

"Газпром" планира увеличени доставки в Азия и проекти за втечнен газ 

Съветът на директорите на "Газпром" прие обновен план за действия, целящ да увеличи дела на компанията на световния газов пазар.

В плана се уточняват направленията, в които ще работи компанията, а по-конкретно в сферата на доставките по тръбопроводи и на втечнен природен газ, както и в областта на създаването и развитието на нови сегменти на газовия пазар.

"Газпром" планира да увеличи дела си на световния пазар предимно благодарение на растеж на доставките в Азия и развитието на проекти за втечнен природен газ.  

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини