Българки са замесени в схема за сключване на фиктивни бракове в Кипър

Схема за трафик на жени с участието на българки е разследвана от полицията в Кипър. Мерките са предприети, след като жертви са потвърдили, че са доведени на острова под фалшив претекст, предаде Cyprus Mail.

Според свидетелски показания на жена на 37 г., открита тази седмица заключена в апартамент в Никозия, тя и нейна спътничка от държава, която не се посочва, са били омъжени за чужденци веднага след пристигането си в страната. Случаят е свързан със задържането на 30-годишен индиец през миналата седмица за участие в схема за фиктивни бракове, съобщиха източници от кипърската полиция.

Индиецът беше арестуван, след като две жени от България са подали жалба, че той, заедно със свой съучастник, ги е измамил да заминат за Кипър с обещанието, че ще им помогне да си намерят работа на острова. Вместо това, двамата мъже са поискали да се омъжат за тях срещу сумата от 1 000 евро. Задържаният е платил пътните билети на двете жени.

Те са пристигнали в Кипър на втори февруари, след което са били отведени в апартамент в Никозия. 37-годишната свидетелка е била открита, след като двете български жени са съобщили на полицията, че в апартамента има и друга жена, държана против волята.

В петък други двама мъже от Бангладеш на 23 и 24 години бяха задържани в Ларнака  отново във връзка със схема за сключване на фиктивни бракове. И тук е била замесена 22-годишна българка, доведена в Кипър от съпруга си, за да фалшифицира брак с мъж от Бангладеш срещу пари.

Името на 22-годишната жена е било в списък с потенциални жертви на трафик на хора. Тя е обяснила пред полицията, че е омъжена в България, но заради финансови затруднения се е съгласила да сключи брак с азиатеца срещу сумата от 1 000 евро в Кипър.

Истинският съпруг и бъдещият "младоженец" са били арестувани в хотел в Ларнака, където е трябвало да се сключи фиктивният брак.  

Фиктивните бракове между граждани на ЕС и чужденци от трети страни не са новост за кипърските власти, но от момента, когато България и Румъния стават държави членки на Съюза, мрежите за трафик на хора в двете държави процъфтяват заради големия брой търсещи лесен път към европейско гражданство.

Обичайно трафикантите обещават на жени от малки населени места и слабо развити региони, че ще им намерят работа или "добър съпруг" в Кипър, разказват от полицията на острова. Обичайно трафикираните жени не получават парите, обещани срещу фиктивния брак и са изоставяни, след като той е сключен. В някои случаи новите им съпрузи дори ги принуждават да проституират. На онези, които не се съгласят да сключат брака, се отнемат личните документи и се задържат насила.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини