Въздушни удари и обстрел въпреки примирието в Сирия

Военни самолети са нанесли въздушни удари по градове в сирийската провинция Алепо. Русия поиска от САЩ обяснение за турски обстрел на сирийска територия. Ден след влизането в сила на споразумение за спиране на огъня, бойни самолети са атакували шест сирийски града в западната част на провинция Алепо, съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права (СЦНЧП), цитиран от Ройтерс и БТА.

Сирийски бунтовници потвърдиха информацията за ударите и казаха, че те са били нанесени от руски военни самолети, но според СЦНЧП чии са самолетите не е известно.

Джон Кери и Сергей Лавров изразиха сдържан оптимизъм

Държавният секретар на САЩ Джон Кери и руският външен министър Сергей Лавров изразиха съгласие, че първите сведения за примирието в Сирия с обнадеждаващи, но за постигане на успех са необходими още усилия от всички страни в конфликта.

Това съобщи говорителят на Държавния департамент Джон Кърби по повод проведения телефонен разговор между двамата първи дипломати, предаде ТАСС.

Те са обсъдили предстоящото на 7 март възобновяване на преговорите в рамките на международната група за подкрепа на Сирия, както и темата за координацията между САЩ и Русия във военната област във връзка със сирийската криза.

В разговора е била засегната също ситуацията около Северна Корея и подготовката за нова резолюция на Съвета за сигурност на ООН относно ракетната и ядрената активност на Пхенян.

Русия поиска обяснение за турски обстрел на сирийска територия

Руският център по помиряването на враждуващите страни в Сирия се обърна към американския център по помиряването, за да получи разяснения за обстрела на сирийска територия от страна на Турция, която е член на оглавяваната от САЩ коалиция, предаде ТАСС, позовавайки се на началника на руския център генерал-лейтенант Сергей Кураленко.

Руският център се е обърнал към намиращия се в Аман американски център за обяснения за обстрела на територията на Сирия от страна на Турция, която е член на оглавяваната от САЩ коалиция за борба с " Ислямска държава", каза Кураленко.

Руското министерство на отбраната съобщило, че е получило информация за нападение срещу Тел Абяд от турска територия, при което е била използвана тежкокалибрена артилерия, предаде Ройтерс, позовавайки се на Интерфакс. 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини