Цветя за Меркел

Германският канцлер Ангела Меркел се сблъска с много критики напоследък заради непоколебимата си позиция границите да останат отворени въпреки масовата миграция към Европа.

Миналата седмица обаче тя получи не гневни писма, а свидетелство за подкрепа под формата на 130 букета от цветя, предаде БТА като се позова на ДПА.

Група в социалната мрежа Facebook, наречена "Цветя за Меркел", призова хората, които одобряват политиката на отворени врати към бежанците на канцлерката, да изпратят цветя в канцеларията й в Берлин.

Говорителка потвърди от името на Меркел информацията за цветята. Берлинският кабинет на канцлерката беше затрупан, благоуханни и пъстри цветя красиха входа на канцлерството цял ден, докато сътрудниците търсеха място за още.

В интервю по телевизия А Ер Де канцлерката каза, че използва цялата си власт, за да се намери европейско решение и да се уредят проблемите, предизвикали миграцията, конкретно в Сирия.

"Няма "план Б" за национално решение на бежанската криза, ако Европа не успее да постигне споразумение с Турция за намаляване на притока на мигранти в Европа", добави Меркел.

"Храня голям оптимизъм, че европейският път ще бъде успешен", продължи тя и предупреди, че не бива да се предприемат едностранни действия и да се затварят националните граници вътре в ЕС. 

"Точно от това се боя сега - че някои ще затворят границите си, а други ще страдат. Това не е моята Европа", каза Меркел и определи за свои основни приоритети запазването на единството на Европа и проявяването на хуманност. Тя призова германците да бъдат търпеливи. "Това е много важна фаза от нашата история", подчерта тя, цитирана от БТА.
 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини