В две научни конференции ще участват младите математици на „Славейков”

    Десетокласничката Цветелина Карамфилова от СОУ „Петко Рачов Славейков” ще участва в международната математическа конференция за ученици Euromath 2016, която започва тази седмица в гръцкия град Солун. Работният език на конференцията е английският. Цветелина ще направи презентация по темата „Домино покрития и линейно-рекурентни редици”. Тя ще представи и постера си „Навсякъде виждам числа на Фибоначи” - в рамките на конференцията се провежда и конкурс за постери с математическо съдържание. А следващата седмица на Цветелина заедно със Сиел Шефкедова, също десетокласничка от „Славейков”, предстои участие в ученическата секция на 45-та пролетна конференция на Съюза на математиците в България, която тази година е в Плевен. Ученическата секция в годишната програма на министерството на образованието и науката е същевременно и Национален конкурс за ученически проекти по математика и информатика. Научен ръководител на двете ученички е техният учител по математика Вълчо Милчев.

    Цветелина вече трета година участва в национални математически конференции. Сиел ще дебютира в Плевен с темата „Формула на лещата, правилен седмоъгълник и триъгълник на Шаригин”.

    Досега през тази учебна година Цветелина участва през ноември във Втората научна сесия на Ученическия институт при БАН. След това през декември бе сред финалистите в тазгодишния Панаир на науката и иновациите (Innofair). На тези национални форуми тя се изяви с проект от теорията на числата „Линейно-рекурентни редици и точни квадрати”. Темата е от книгата на учителя си по математика Вълчо Милчев „Линейно-рекурентни редици и диофантовии уравнения от втори ред”. Радостно е, че в проекта на Цветелина има и нови резултати.

    През януари Цветелина участва в Националната конференция на Ученическия институт по математика и информатика и бе наградена с грамота за много добро представяне. Тя се представи с нова тема „Домино покрития и линейно-рекурентни редици”. Нейната разработка е вдъхновена от една статия в списанието Journal of Integer Sequences - “Нови домино покрития и редици” (A New Domino Tiling Sequence). Авторът Roberto Tauraso от Университета Tor Vergata в Рим пояснява, че той е дал отговор на едно предположение, изказано от J. Bao в заключителен доклад по време на лятната изследователска школа (Research Summer Institute) в САЩ при Масачузетския институт по технологиите. В проекта на Цветелина може да се види едно развитие на резултата на италианския професор вече за по-сложна решетка. Нови резултати тя ще представи в Солун и в Плевен.

    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини