Гроздан Колев:Професионалните гимназии по облекло да станат част от модната индустрия

    Професионалните гимназии по облекло и текстил трябва да станат част от модната индустрия. Приветствам усилията на Националната асоциация на училищата по мода в тази насока. Това заяви при откриването на четвъртата национална среща на асоциацията в Кърджали началникът на Регоналния инспекторат на МОН Гроздан Колев. Той изрази увереност,че всеки един от участниците ще отнесе полезни идеи от форума.

    Основна тема на срещата е промяната на специалностите в професионалните гимназии спъред списъка на професиите. Процедурата е сложна и дълга.Изискват се предложения до Министерството на икономиката и ресорните институции.Това сподели за Кърджали бг вести председателката на Националната асоциация на училищата по мода/НАУМ/ Росица Иванова.Вече има предложение до Министерството на икономиката,което отговаря на търсенето на пазара на труда и на желанията на младите хора.Все още обаче има частични разминавания между бизнес и образование.Проблемът е, че все още условията в шивашкия бранш не навсякъде са привлекателни. Бизнесът не винаги осигурава добро и навременно заплащане. Изисква от младите кадри веднага да усвоят нови и модерни машини без да са стажували по време на обучението си в училище във фирмите.

    Трябва да има коректност и то двете страни категорична е Росица Иванова.

    Освен този проблем в дневния ред на форума бе и подготовката на националното състезание за млади таланти в модата , което ще се проденде от 20 до 21 април в Пловдив.

    Националната асоцияция на училищата по мода съществува от две години.Всяка година по два пъти тя организира работни срещи. На форума в Кърджали присъства главният експерт в МОН Фани Тодорова.

    Георги Кулов

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини