Селските кметове на нож със съветници,заради бламирането на кмета

    Селските кметове освиркаха мнозинството от общинските съветници , които бламираха кмета Хасан Азис при приемането на отчета за бюджета за 2015 г. Веднага след гласуването те влязоха в словестни схватки с членовете на местния парламент, които не одобриха отчета на градоначалника. Репликите бяха доста остри и излязоха от границите на добрия тон.

    При представянето на отчета ,кметът Хасан Азис определи постигнатото през 2015 г. като историческа крачка. Той посочи,че планирания бюджет е бил 38 млн.лева.По проекти,финансирани от Европейският съюз са привлечени 32 млн.лв. От общинския бюджет ключови проекти са дофинансирани с 9 млн.лева. Така инвестиционната програма на общината е възлязла на 41 млн.лева. Няма такава инвестиционна програма в последните години, няма и да има скоро,въпреки,че сме защитили проекти за 27 млн.лв. и очакваме финансиране. Гордея се с изграждането на парк „Арпезос Север“,Водния цикъл, проектите за енергийна ефективност , подчерта кметът Хасан Азис.Той призна ,че има проблеми с задълженията към фирмите. Обяви се за изготвяне на краткосрочна и средносрочна програми за финансова стабилизация. Посочи,че резерви има. За миналата година приходната част е преизпълнена със 127 процента , благодарение на по добрата събираемост на данъци и такси. Така са били погасени планирани два милиона задължения плюс 1,2 млн. лева.

    Съветниците от опозицията Радослав Милев и Огнян Иванов атакуваха градоначалника за неправомерното харчене на приходите от такса смет. Миналата година постъпленията са за 4 млн.лева,а на сметопочистващите фирми е платено едва 1 млн.лева. През последните години задълженията към тях са нарастнали до 8 млн.лева. Влизаме в дългова спирала ,категоричен бе Огнян Иванов.Радослав Милев подчерта ,че средствата от такса „смет“ според становище на Сметната палата имат целеви характер. Кметът е погазил закона ,категоричен бе народния избраник.

    Градоначалникът бе критикуван и от свои съпартийци. Председателят на Постоянната комисия по бюйджет и финанси подчерта успешната политика за събираемост на местните данъци и такси и социалната политика на общината. Той отбеляза, че задлъжнялостта от 13 млн.лева е прекалено голяма.Голяма е издръжката за общинска администрация, която достига 5,6 млн.лева. Областният лидер на МДПС Байрам Байрам посочи,че само за година преразходите са достигнали 3 млн.лв. Той призова съветниците от ГЕРБ и РБ да съдействат управляващите да подпомогнат община Кърджали, както правят с дурги общини. Трябва да се разплатим с фирмите ,категоричен бе председателят на групата съветници на ДПС Мухаррем Мухаррем.

    Кметовете на населени места застанаха категорично зад градоначалника. От името на 92 свои колеги кметицата на Долна Крепост Гюлтен Мустафа прочете позиция, в която се призоваваха съветниците да подкрепят отчета на бюджета. Благодарение на този бюджет жителите на общината дадоха 60 % подкрепа за кмета,каза Гюлтен Мустафа. Тя припомни важните инфраструктурни проекти осъществени през 2015 г.

    При гласуването само 8 съветника от ДПС подкрепиха отчета на градоначалника.14 се въздържаха.14 съветника от опозицията бяха против.

    Георги Кулов

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини