Съдия осъден на 4 г. затвор заради подкуп от подсъдим

Съдията от Окръжния съд във Велико Търново Славчо Петков ще лежи 4 г. в затвора за приет подкуп от 6000 лева, реши Върховният касационен съд. Пред 2012 година Петков бе осъден на 5 години затвор на първа инстанция за рушвет, взет от подсъдим, но после бе оправдан от Софийския апелативен съд. Причината бе, че СРС-тата по делото са били разрешени незаконно от съда, който би трябвало да го направи, а от друг, и не могат да се използват. 

Прокуратурата обаче протестира оправдателната присъда и Върховният касационен съд върна делото с мотива, че тя е произнесена неаргументирано. При новото разглеждане на делото друг състав на Апелативния съд е преценил, че има достатъчно доказателства, извън СРС-та, които уличават Петков в корупция.

Магистратът бе арестуван пред дома си във Велико Търново през октомври 2010 година, след като бил подслушван в продължение на няколко месеца. Тогава разследващите откриха въпросните 6000 лева в белязани банкноти в джоб на якето, с което бил облечен. 

Според прокуратурата сумата е била последна вноска от подкуп в размер на 25 000 лв.,които съдията поискал от подсъдимия Емил Шопов-Шопа. Той дал рушвета заради водено срещу него дело за кражбата на 10 тона нафта на стойност 20 000 лв през 2005 г. 

През август м.г. Софийският апелативен съд призна за виновен магистрата и го осъди на 5 години затвор. Славчо Петков обжалва решението пред Върховния касационен съд.

Върховните магистрати обаче също го признаха за виновен, като намалиха наказанието му с една година - на 4 години "лишаване от свобода". Славчо Петков е и лишен от право упражнява юридическа професия и да заема магистратска длъжност в органите на съдебната система за срок от 7 г. 

„Като извърши комплексната оценка на всички обстоятелства, имащи отношение към отмерване на наказанието и съобрази наличието на допълнително смекчаващо отговорността обстоятелство, а именно влошеното здравословно състояние на подсъдимия, преценено на базата и на възрастта му, ВКС прие, че размера на наказанието лишаване от свобода следва да бъда намален от 5 на 4 години”, се казва в решението на тричленния състав на Върховния касационен съд.

Върховните съдии отбелязват, че определянето на размера на наказанието не е в резултат на механичен математически сбор на смекчаващи и утежняващи отговорността обстоятелства, а е следствие на една комплексна логическа дейност по цялостната им оценка, позволяваща установяване на действителната конкретна тежест на извършеното престъпление като сложно обществено явление и налагането на това наказание.

"Действията на всеки магистрат следва да бъдат ориентирани към издигане авторитета на съдебната власт и защита на обществените ценности като законност, справедливост и равноправие. Ето защо, извършването на престъпления от такова лице и то най-вече престъпления, свързани с корупционни практики, дълбоко резонират в общественото съзнание и подкопават общественото доверие в цялата съдебна система”, се казва още в мотивите на ВКС.

Решението на Върховния съд е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

През юли м.г. за първи път у нас в затвора влезе магистрат. Бившият прокурор от Районна прокуратура - Шумен Румен Пенев бе осъден на 3 години лишаване от свобода за подкуп от 21 000 лева.
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини