Парламентарна комисия препоръча отстраняване на Дилма Русеф

Специалната комисия в бразилския парламент препоръча отстраняването от длъжност на левия президент на Бразилия Дилма Русеф. Състоящата се от 65 депутати специална комисията по импийчмънта на президента одобри с мнозинство незадължителен доклад, който препоръчва на депутатите да гласуват в подкрепа на процедурата по отстраняване от длъжност, предаде АФП, цитирана от БТА.

Съгласно бразилското законодателство, решението на комисията трябва да се разгледа на пленарно заседание на долната камара на парламента. Докладът й ще бъде предаден за обсъждане на депутатите в петък. Ако Камарата на депутатите одобри препоръката с две трети от гласовете (342 от 513) на 17 или 18 април, процедурата за отстраняване от длъжност ще бъде разгледана в Сената, който ще има последната дума. 

След бурни 11-часови дебати, придружени с множество обиди и нападки, 38 депутати от комисията гласуваха за продължаване на процедурата срещу 27 "против". 

Опозицията обвинява 68-годишната президентка в манипулиране на федералния бюджет през 2014 г., годината на преизбирането й, и през 2015 г., за да се омаловажи размера на държавния дефицит в разгара на рецесията в страната. 

Хиляди бразилци излязоха снощи по улиците на Рио де Жанейро, за да протестират срещу импийчмънт на Русеф и да изразят подкрепата си за нея, предаде ТАСС. 

Акцията протече под надслов "Не на държавния преврат", както привържениците на Русеф определят инициативата за отстраняването й. В протеста участваха бившият президент Луиз Инасио Лула да Силва, а също много бразилски артисти и интелектуалци. Според организаторите в демонстрацията са се включили между 35 и 50 хиляди души.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини