Ходим по-лесно до Америка, отколкото на изпит за шофьорска книжка

Заради проблемите с подкупитев ИА „Автомобилна администрация“ и фалшивите шифьорски книжки министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски поведе битка за спиране на порочните практики. Той има намерение да затегне дотолкова коланите при явяването на изпитите за книжка, че май от тук насетне ще е по-лесно да получиш виза за Америка, токолкото документ за правоспособен водач у нас.

В разпространено от пресслужбата на ведомството му съобщение до медиите се описват първите стъпки, които министърът ще предприеме за спиране на порочните практики.

Основание за това са резултатите от  воденото в Специализираната прокуратура досъдебно производство и подадената от нея информация, по която  се извършва цялостна проверка на изпитите на кандидатите за водачи на МПС. Преглеждат се видеозаписите на всички изпити, проведени на територията на цялата страна през предходните три месеца. Този период е съобразен с изискванията на Наредба № 38, съгласно която записите от теоретичните и практическите изпити се съхраняват три месеца. Въпреки това, там където има техническа възможност и съществуват записи от по-дълъг период, те също ще бъдат прегледани.

Към настоящия момент са установени няколко начина за манипулиране на резултатите от изпитите, уточняват от пресслужбата на Транспортното министерство.

Една от разпространените е ползването на слушалки и камери, чрез които верните отговори се диктуват на кандидата от хора извън залата, където се провежда изпита.

Въпреки ,че е много груба манипулация и явяването на друго лице на изпита, вместо това, което е вписано в протокола, също е засечена практика. Врътката става с подправена лична карта. В нея вторият човек се явява на изпита с лична карта, на която данните са на кандидата, а снимката негова.

Друга от засечените манипулации е размяна на таблетите, а също и чрез подсказване на верните отговори по време на изпита от кандидат, който седи на съседното място.

В резултат на установени нередности при провеждането на изпити за управление на МПС от началото на април  до момента са анулирани резултатите от изпитите на 38-ма кандидати, уточняват от транспортното министерство.

Комплексни проверки има и в момента. Те са областните отдели на Автомобилна администрация в София, Враца, Благоевград, Бургас, Плевен и Видин.

За да се сложи стопер на лошите практики за взимане на шофьорски изпит в бъдеще се предвижда оборудването на кабинетите за провеждане на изпитите със специални кабини за всяко обособено работно място и непрозрачни прегради, които да изолират кандидатите един от друг. Преди изпитите ще се прибират от кандидатите всички електронни устройства и други технически средства и пособия. За по-сигурно кандидатите ще се проверяват и с детектор.

Ще има и заглушаване на сигнала на мобилните оператори в определен диапазон в и около залата за изпит. Превантивно ще се засичат и а снимките на лицата, които се явяват на изпит в базата с данни за личните карти на МВР.

Една от важните стъпки за реформиране на обучението и изпитите на кандидатите за водачи на МПС е свързана с разделянето на Закона за движение по пътищата на три закона.

Единият от тях ще урежда всичко необходимо, свързано с пътните превозни средства, като условията и реда за одобряването на типа на нови пътни превозни средства; регистрацията им, както и извършването на техническите прегледи.

Вторият норматив, предлаган от Московски е Закон за водачите на моторни превозни средства, в който ще бъде уредено провеждането на обучението и изпитите на кандидатите за водачи на МПС, преминаването на психологическите изследвания и изискванията към лицата за издаване на свидетелствата за управление.

Тритият нов Закон ще е за движението по пътищата, с който ще бъдат регламентирани правилата за движение по пътищата. Той ще посочи изискванията за правоспособност на водачите, а също и какви са правата и задълженията на всички участници в движението.

Според транспортния министър предлаганата промяна ще доведе до прецизиране на текстовете, без това да усложнява обучението и изпитите на кандидатите за водачи.

Според Московски това ще доведе и до трайно намаляване на жертвите от пътнотранспортните произшествия.

Мая Манолова

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини