Българка е най-добрият оратор по европейско право за 2016 година

Престиж. Или поне това означава за Анна-Мария Антонова наградата от международното състезание по европейско право за 2016 г.(EUROPA Moot Court Competition), което се проведе на 21 и 22 март в Кавала.

Досега ораторската награда се е печелила все от момиче, което се казва Мария, и обикновено - гъркиня по народност. Този път обаче е българка и е Анна-Мария. И все пак традицията е спазена.


И нещо повече от престиж. Защото Анна-Мария ще може да прекара поне три месеца на стаж при първия генерален адвокат към Съда на Европейския съюз.

Между правото и акробатичния рокендрол

Срещата с Анна-Мария е пред Софийския университет, където тя прекарва повечето си време. Тя е трети курс право. Редовно ходи на лекции и упражнения. Казва, че образованието й носи удоволствие. Мечтае да бъде адвокат по европейско право.

С усмивка предупреждава, че вече е минало вълнението й от състезанието и наградата. Когато се е върнала оттам, само за това е говорила. Лекциите и упражненията я връщат бързо в реалността.

Надява се да изкара магистратура във Франция или Белгия по конкурентно право. Но би искала да остане да работи и живее в България. Обича да играе тенис, ходи на танци и зумба, и на акробатичен рокендрол. Съжалява, че напоследък не й остава много време за спорт. Затова пък излиза редовно с приятели и чете книги - класики. В свободното си време не чете никакви юридическа литература.

Анна - Мария говори без притеснение за мечтите си. Вдъхновена е и открита.
Вълнението се връща в очите и гласа й, веднага след като започва да разказва за преживяното по време на състезанието.

То е отборно, като всеки тим се състои от четирима души - студенти или магистри. Отборът на Софийския университет е взел третото място, а наградата на Анна-Мария е индивидуална. Четиримата са се класирали директно за осмицата, защото миналата година бъгарските състезатели отново са спечелили третото място. По право и догодина отборът ни ще започне директно от осемте най-добри, защото Анна-Мария, Емануел, Иван и Теди завоюваха бронза.

Първо място за трети пореден път е спечелил тимът от Португалия, отборът на Париж е бил на второ място, а домакините са станали четвърти.

EUROPA Moot Court Competition е едно от най-елитните състезания по право и се е провежда по традиция в Кавала, Гърция, разказва Анна-Мария. Организирано е в чест на бившия председател на Съда на Европейския съюз - Василиус Скурис от фондация "Мохамед Али" - на името на Мохамед Али паша. Той се смята за основателя на съвременен Египет. И е родом от Кавала. Имало е и много спонсори като една от най-големите адвокатски кантори в Белгия например.

Коледна ваканция сред конкурентно право на английски

Казусът отборът получава на 15 декември. Трябвало е да се запознаят с основите на конкурентното право, защото не са го учили още в университета. Подготвяли са се от учебници на английски, защото цялото състезание се е провело на този език. Отборът е посветил коледната си ваканция на това - конкурентно право и английски език. От средата на януари до средата на февруари Анна-Мария и съотборниците й са учили за сесията си, след която отново ударно започват подготовката за надпреварата. Участниците в отбора на Софийския университет са избрани от гл. асистент Иван Стойнев по право на ЕС. Той им е преподавал и преди и има лични впечатления от тях.
Подготовката е включвала изготвяне на пледоарии за ищец и за ответник. "Те трябаше да се знаят перфектно, както и целия казус в дълбочина," разказва Анна-Мария. С тези пледоарии те се "изправят пред съда", за да защитят тезата си. "Съдът задава въпроси - всякакви и постоянно. Може да те прекъсне по всяко време и да попита каквото си иска", спомня си Анна - Мария. Специално формирано жури с представители от всички страни са наблюдавали процеса. Оценяването за ораторството на участниците е с точки от 0 до 50 по най-различни критерии. Силата на аргументите, нивото на владеене на английски, способността да привлече съда да я слуша и отговорите на въпросите му са само част от нещата, с които Анна-Мария е спечелила наблюдателите, дали й най-голямата индивидуална награда. 

От Бъгария в журито е бил асистентът, който е подготвял отбора - Иван Стойнев. Според правилата обаче той не е можел да съдейства, когато пледират българите.

"Въпреки че се случваше"...плахо споделя Анна-Мария и се усмихва. Гръцките съдии са оценявали дебата на българския отбор с този на Атина. "Но мисля, че бяха честни", отбелязва тя.
За съжаление Анна- Мария не може да се включи в надпреварата догодина. Но е сигурна, че ще помага на следващите ентусиасти. Както е помогнал миналогодишният екип на тях. Благодари много на Кирил Пангелов от КЗК, който съдействал по време на подвоготваката и на декана на Юридическия факултет на Софийския университет проф. Сашо Пенов, който им оказал всичката необходима подкрепа, затова и отборът е решил плакета, спечелен за третото място да го подарят на декана си.

И още една ваканция... в учене, но не и на плажа
Иначе Анна-Мария ще прекара и тази ваканция в учене...- на юридически френски, защото планува да отиде на стаж в Люксембург от септември до декември и предпочита да използва официалния език на съда. Знае, че ще помага на генералния адвокат при изготвяне на становища. "Надявам се много дела да минат през ръцете ми", казва тя през смях. Видимо се ентусиазира само от мисълта за предстоящотото.

Все пак обеща, че няма да чете на плажа, защото това би било престъпление.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини