Български рецепти за готвене на избори

Насред развихрилия се заради скандалните промени в Изборния кодекс дебат срещу ограничаването на изборните права на българските граждани, Институт за развитие на публичната среда (ИРПС) представи сайт, посветен на механизмите за изборни манипулации.

Проектът е озаглавен "Български рецепти за готвене на избори" и създаден в сътрудничество с филмовата компания "Тануки Филмс". Той е по-скоро документално пътешествие в 5 кътчета на България с данни и камера в ръка, отколкото само статия.

"Tози, който контролира подправката, контролира Вселената". Или в българския случай, който контролира изборите, контролира финансовите ползи от всички обществени поръчки и европейски оперативни програми - огромен процент от БВП на страната ни. Чрез редица проекти с отворени данни, Институт за развитие на публичната среда разследва изборни нарушения и тяхната обвързаност със съмнителни икономически интереси. Този разказ представя пет механизма за изборна манипулация в пет различни места. Разказани са чрез данни историите на обикновени хора – и няколко рецепти за вкус."

Това е въведението към проекта, а изборните рецепти може да разгледате на http://bg.election-recipes.org/ .

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини