Готвят протест срещу промените в Изборния кодекс

Промените в Изборния кодекс, които бяха гласувани на 21 и 22 април, доведоха до първия официален протест. Той ще се състои от 18:30 часа утре (26 април) пред Народното събрание, а организатор е "Протестна мрежа".

Официалното съобщение на "Протестна мрежа" за събитието определя действията на сегашния парламента с една дума - арогантни. Припомняме на депутатите, че суверенът ги е изпратил там, където са сега, и всеки опит технически да орежат правомощията му няма да остане без последици, заканват се от "Протестна мрежа", прилагайки следните хаштагове - #ИскамДаГласувам, #стигатрИКове.

"Протестна мрежа" изброява и основните прегрешения на депутатите - задължителното гласуване; отхвърляне на район "Чужбина"; поставяне на тежки бариери пред възможността българите в чужбина да гласуват; забраната да се провеждат избори и референдум заедно; анонс, че "ще опраскат" електронното гласуване чрез прибързаното му въвеждане и вероятен дирижиран провал още през тази година.

Точно по въпроса за електронното гласуване позиция изказва и известната ни бивша тениситка Мануела Малеева - като представител на Инициативния комитет "Гласувай без граници". Комитетът е "разтревожен от политическите анонси за форсирано въвеждане на експериментално електронно гласуване още на изборите за президент през 2016 г. като вид компенсация срещу орязаните изборни права на българите в чужбина". За "Гласувай без граници" това е "необмислено и провокативно действие, чиято цел е да обрече на провал електронното гласуване". Причината - няма да има време за истински тестове, с които да е ясно, че системата е усъвършенствана.

"Гласувай без граници" напомня и каква беше приетата в правната комисия в парламента пътна карта за електронното гласуване: 

1. Тестване на технологията през 2017 г. и 2018 г. чрез експериментално гласуване от дистанция.

2. Външен одит и сертификация на технологията, използваща отворен код, което да позволява наблюдение на процеса и независимо преброяване на резултатите.

3. Използване на електронна идентификация в личните карти и на други носители, която следва да е налична от 2017-2018 г.

4. На евроизборите през 2019 г. въвеждане на електронно гласуване от дистанция, след като успешно е преминала експерименталната фаза.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини