„Арсенал” опроверга, че е имало взрив, запалване убило работниците

Специалист по производство на барути и настройчик са загинали при инцидента в завод „Арсенал”. Това става ясно от съобщение на дружеството.

Едната жертва е 53-годишният инж. Върбан Димитров Пешков. Той етехнически директор на Завод 3, където е станал инцидентът. Именно Пешков е специалистът по производство на барути. Другата жертва е 41-годишният настройчик Румен Райчев. И двамата са дългогодишни служители на дружеството.

Възникнало е запалване на територията на Завод 3 в цех 120.

От „Арсенал” са категорични, че не отговарят на истината твърденията за взривове, пожари, обгазявания и други пострадали работници и служители при инцидента.

От Окръжна прокуратура Стара Загора потвърдиха информацията за пожара. В 15 часа е приключил първият оглед в цех 3 на завод „Арсенал“. На място работи екип от следователи, изпратени на местопроизшествието по разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров.

До момента е установено, че в цеха е възникнала производствена авария, при която е станало запалване на различни барутни съставки, вследствие на което са загинали двамата служители. Пожарът е бил локализиран и потушен от екипи от пожарникари.

Припомняме, че от полицията съобщиха, че в завода е възникнал взрив, след което е избухнал пожар. Запитан за инцидента в „Арсенал” министърът на икономиката Божидар Лукарски заяви, че държавата осъществява този контрол чрез служба Контрол на общоопасните средства (КОС) на МВР, така че този въпрос би следвало да бъде насочен натам.

Изпълнителният директор на „Арсенал” АД Николай Ибушев обясни, че в помещението са се намирали още четирима души, които са успели да излязатпрез вратата.

Ибушев е разпоредил да бъде създадена вътрешноведомствена комисия, която да изясни причините за трагичния инцидент.

Независими паралелни разследвания по случая се правят от прокуратурата и следствието.

От „Арсенал” са категорични, че на територията на фирмата няма паника. Вследствие на запалването нямало обгазявания, нито разрушени помещения и части от сгради.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини