Борисов потушава пожара с Изборния кодекс. Преглед на печата

Острото противоборство по промените в изборния кодекс е водеща тема за вестниците във вторник.

„Промените в изборния закон се разминават с конституцията според "Прозрачност без граници" Изборният закон трябва да гарантира правата на избирателите и избори по водещите демократични стандарти, а не да обслужва тяснопартийни интереси. Това заявяват от неправителствената организация "Прозрачност без граници" в открито писмо по повод на промените в Изборния кодекс. Според организацията приетите през изминалата седмица промени в изборното законодателство не решават, а създават нови проблеми в изборния процес. "Начинът, по който се приемат измененията в Изборния кодекс, показва, че липсва цялостен подход за решаване на изборните проблеми и че тяснопартийните сметки доминират над обществените интереси. Работи се на парче, приемат се нелогични и взаимно изключващи се правила, всяка новоприета разпоредба е резултат от "консенсус" на променящи се коалиции и групи по интереси", е посочено в писмото. Според експертите на "Прозрачност без граници е абсолютно неприемлив начинът, по който се приема задължителното гласуване – с изключване от избирателните списъци, с възможности за материални "стимули" въз основа на решения на изпълнителната власт, с опасност от опасност от изкуствено вдигане на избирателната бариера. "Компромисното решение за въвеждане и на стимули, и на санкции не представлява израз на постигнат компромис между коалиционните партньори, а е израз на безпринципност и непоследователност при вземането на важни политически решения. Българските избиратели не трябва да получават материални облаги от един политически орган, какъвто е Министерският съвет, защото това създава предпоставки за влияние върху техния политически избор", пишат от организацията. Отчитането на белите бюлетини "не подкрепям никого" като действителни създава опасност от изкуствено вдигане на избирателната бариера и крие сериозен потенциал за изкуствено прекрояване на партийната система, с което се ерозират основни принципи на демокрацията – многопартийната система и политическият плурализъм. По-нататък в писмото се казва: "Нелогично и противоречиво е решението, при което се въвежда задължително гласуване без да е осигурена възможност за дистанционно гласуване по електронен път. Предвидената санкция за негласували избиратели – изключване от избирателния списък, съчетана с липсата на електронно гласуване и с ограничаването на избирателните секции в дипломатическите представителства, е безпринципна и ще доведе до автоматично изключване от избирателния процес на 2 милиона български граждани, живеещи в чужбина. Последиците от това решение ще бъдат пагубни за политическия живот и демокрацията в страната ни: вместо да намали тежестта на купения вот, санкцията ще доведе до изключване на повече избиратели от изборния процес и до още по-сериозни деформации.”...” – в. „Дневник”.

„Премиерът Бойко Борисов препоръча на депутатите от ГЕРБ да ревизират промените в Изборния кодекс, провокирали недоволство сред хората. "Ако правителството беше на ГЕРБ, въобще нямаше да ги приемем", обяви той. "На мен ми омръзна, ако това не станело, АБВ щели да напуснат. Ако това не станело реформаторите напускат, ако другото не станело, патриотите напускат. Не виждам докога ще мога да понеса за всяко нещо, което те предлагат и ние подкрепим, в същото време след това да остава само ГЕРБ да се обяснява и да поема цялата тежест", допълни премиерът. Стиковането на позициите на управляващите ще стане днес на публична среща, свикана от премиера два часа преди извънредното заседание на НС с ръководствата на групите, подкрепящи кабинета - ГЕРБ, РБ, ПФ и АБВ. "Ако носим тежест от пасивите, да ги носим всички, иначе само ГЕРБ да се обяснява, не е честно", посочи премиерът. И даде за пример задължителното гласуване - той лично е против, но депутатите му се съобразили с настояването на патриотите...” – в. „Стандарт”.

Пожарът с Изборния кодекс подпали ГЕРБ и принуди лично премиера Бойко Борисов да го потушава. Той декларира, че е готов на ревизия на спорните текстове, по-голямата част от които са "рожба" на неговата партия. Днес Борисов ще има среща с ръководствата на парламентарните групи от управляващата коалиция, за да умуват какви корекции да се нанасят върху току-що приетите алинеи и параграфи и те да се прегласуват. Възможностите за това не са много - най-безболезнената и щадяща партийното достойнство е президентът да наложи вето и кодексът да се върне отново в НС, за да се поправи. От думите на Борисов се разбра, че ще се коригират текстове, "които провокират недоволство на хората". А това реално е почти всичко вече одобрено в пленарната зала - българите зад граница да гласуват само в дипломатическите ни мисии и да няма район "Чужбина"; бюлетината, чрез която гласоподавателят не дава предпочитание, да се брои за действителна; забраната избори и референдум да се провеждат заедно, както и забрана на местни коалиции; задължително гласуване; вдигане прага на преференциите. Всичко това означа ГЕРБ да се откаже от собствени предложения и позиции, които яростно е защитавала. Така например идеята бюлетината "не предпочитам никого" да се смята за действителна е лично на шефа на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ. Задължителният вот бе приет с гласовете на партията. Забраната за местни коалиции и прагът на преференциите от 7% са също предложения на ГЕРБ, а разделянето на референдумите от избори по идея на БСП бе прието с гласовете на ГЕРБ. Още по-парадоксално е, че през цялото време Борисов обявяваше, че е срещу въпросните промени, но партията му се подчинявала на коалиционната дисциплина. Изявите на премиера от вчера носеха елемент от познат сценарий - Борисов се явява пред хората, оправя кашата, забъркана от депутатите, и се прави, че няма общо с надробеното. Успоредно с това той контраатакува коалиционните партньори. "На мен ми омръзна, ако това не станело, АБВ щели да напуснат. Ако това не станело, реформаторите напускат, ако другото не станело, патриотите напускат. А в същото време, когато ГЕРБ направи нещо, трябва да ходи да търси подкрепа от други партии, извън правителството. И аз утре (днес) ще им кажа, че не виждам докога ще мога да понеса за всяко нещо, което те предлагат и ние подкрепим, след това да остава само ГЕРБ да се обяснява", заяви той. На прицела на премиера попадна най-вече ПФ, чиято отговорност били спорните промени. Затова Борисов държи националистите да разяснят пред всички позициите си и партньорите да понесат отговорност за измененията... Заместникът му в партията Цветан Цветанов пък преживя необясним катарзис и от яростен противник на е-вота обяви, че той ще бъде въведен по-рано като компенсация за затрудненията на българите в чужбина. Въпреки всичко премиерът е категоричен, че "ако това беше правителство на ГЕРБ, въобще нямаше да бъдат приети тези промени"...” – в. „Сега”.

„ДСБ не е част от управляващото мнозинство и няма да присъства на срещата на премиера Бойко Борисов с политическите сили, които подкрепят управляващите... Това каза в Стара Загора лидерът на партията Радан Кънев... Кънев определи досегашното гласуване на второ четене на Изборния кодекс като тежък удар срещу българската демокрация. Според ДСБ с новите решение се увеличава пропастта между политиците и хората, нарушават се изборните права на българите зад границата, изключително негативно партията му оценявала и разделянета на референдумите от другите избори. Като юрист Радан Кънев смята, че вече гласуваните от парламента на второ четене тесктове от Изборния кодекс не могат да бъдат променени, освен с нов проект за закон, за това дори и Борисов нямал власт да промени парламентарната процедура, което било поредна победа над него на Цветан Цветанов. Сега надеждата на ДСБ била президентът Росен Плевнелиев да върне този закон. В противен случай ДСБ щяла да предприеме нова законова инициатива, за да промени забраната да се гласува в чужбина извън българските дипломатически мисии. Но с уговорката, че право да разкриват изборни секции трябвало да има в ЕС и САЩ, защото тези страни били демократични, за разлика например на Русия или Турция.” – в. „24 часа”.

Новата злополука в „Арсенал” също е сред актуалните теми.

„Зам.-директор и служител починаха от изгаряния в завод от частния комплекс "Арсенал" в Казанлък. Инцидентът е станал в цеха за производство на нитроцелулоза, нитроглицерин и барутни маси. Според пожарната е имало взрив, според ръководството на завода - пожар. Подобен случай имаше и през 2012 г., който по чудо се размина без жертви. Тогава отново имаше възпламеняване в склад с полуготова нитроцелулоза и в цех за валцоване на барут, а от фирмата отричаха да е имало експлозии и държаха на думата "запалване". Шефът на пожарната гл. комисар Николай Николов обяви, че има експлозия. "Двама души са загинали вследствие на взрива в помещение с шнекова машина за обработване на взривни вещества", каза той. Не е ясно дали причината за инцидента е човешка грешка или друго. От управата на дружеството обясниха, че огънят тръгнал от интензивно изгаряне на барут при настройване на машина в завод 3. От инспекцията по труда лансираха версията на ръководството, че при настройване на машина за сушене на барут е възникнал пожар. Това не било ежедневна дейност. От януари 2014 г. досега инспекцията по труда е направила 85 проверки, при които са установени 467 нарушения в целия "Арсенал". Написани са 12 акта и са спрени 13 машини. Контрол осъществявала и службата Контрол на общоопасните средства (КОС) в МВР, която по традиция вчера не даде никаква информация. Институциите се втурнаха да уверяват, че след инцидента няма никаква опасност...” – в. „Сега”.

„Адски взрив в завод „Арсенал" в Казанлък... Не взрив, а запалване по време на настройка на оборудване в барутния Завод 3 са причина за инцидента, възникнал около 10,30 часа на територията на „Арсенал"-Казанлък, съобщи изпълнителният директор на дружеството Николай Ибушев, цитиран от zakazanlak.bg. При възникналото запалване са загинали двама мъже, участващи в непосредствената настройка на оборудването... Своевременно са напуснали сградата останалите работещи там, няма други пострадали, нито разрушения... В завод "Арсенал" работят над 6000 души. При взрив в завод "Арсенал" в Мъглиж в началото на миналата година загина работник. Това е поредният тежък инцидент във фабрика за боеприпаси, след като в края на 2014 г. експлозия избухна в цех на завод в град Мъглиж. Инцидентът стана в частен завод за производство на амуниции и взе няколко жертви. Припомняме, че през есента на 2014 г. взрив в завода в Горни Лом обл. Видин (бившият завод "Миджур"), отне живота на 15 души. Преди около осем години взривовете в Челопечене до София се усетиха като малко земетресение в столицата, след това последва експлозия в с. Ловнидол, Севлиевско, а след това - отново в Горни Лом. По-рано през 2014 г. взрив имаше и в завода на ТЕРЕМ в Костенец, при който бяха ранени 10 души...” – в. „Стандарт”.

„Нова трагедия погуби двама, този път гръмна завод "Арсенал" "Спрете да избивате работниците! Да сложим край на смъртните случаи в предприятията!" За това призова пред "България Днес" 23-годишният Павел от видинското село Средогрив. Момчето остана кръгъл сирак след взрива в Горни Лом, при който загуби и двамата си родители.” – в. „24 часа”.

„Със заповед на изпълнителния директор на „Арсенал“ Николай Ибушев е създадена Вътрешноведомствена комисия, която ще изяснява причините за възникналия тази сутрин пожар, при който загинаха инж. Върбан Пешков и монтьорът Румен Райчев, съобщиха от „Арсенал“ АД. Органите на Прокуратурата и Следствието също извършват независими паралелни разследвания по случая. Според ръководството на завода няма паника на територията на фирмата, няма екологични последствия от запалването, няма обгазявания, няма разрушени помещения или части от сгради. Ръководството на фирмата отправя апел да не се създава паника по отношение на инцидента, който отне живота на двама специалисти и професионалисти, както и да се уважава скръбта на близките. От дружеството уточняват, че не отговарят на истината разпространяваните твърдения за възникване на взривове, пожари, обгазявания и други пострадали работници и служители при инцидента. Всички информации от този род са спекулация, твърдят от „Арсенал“ АД.” – в. „Труд”.

„В цеха на завод "Арсенал", където днес двама души загинаха при взрив, е възникнала производствена авария. Това е първоначалната версия на Окръжната прокуратура в Стара Загора, която ръководи разследването на произшествието. Първоначалният оглед е показал, че е възникнала авария, при която е станало запалване на различни барутни съставки, посочват от обвинението. Следствените действия на мястото продължават – изземва се техническа документация, предстоят разпити на свидетели и назначаване на техническа експертиза, която да установи причините за инцидента. На мястото работи екип от следователи, изпратени по разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров, а на огледа е присъствал окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов...” – в. „Дневник”.

Вестниците проследяват и скандала около Фонда за лечение на деца.

„Уволненият директор на Фонда за лечение на деца е бил подложен на натиск от страна на Министерството на здравеопазването. Натискът се е случвал още преди зрелищните арести миналата седмица, разкри пред Би Ти Ви адвокатът на уволненият Павел Александров Диана Ангелова. Според нея от министерството са извършвали постоянни проверки с цел да бъде иззета функцията на фонда. Нередностите във Фонда за лечение на деца в чужбина са факт от 16 г. Това твърди зрител на Би Ти Ви, чийто брат е бил лекуван по линия на фонда през 2000 г. „Всъщност, реално преди да бъде задържан, преди да му бъде повдигнато обвинение, което говори за една организираност с друга цел. Фондът е имал няколко проверки, постоянни, той е бил вече веднъж уволняван, след това е върнат. И реално е бил под натиск на органите на министерството постоянно за това да се изземе тази дейност на фонда и реално някои други лица да се облагодетелстват от това”, посочи адвокат Ангелова относно Павел Александров. Припомняме, че миналата седмица Павел Александров е получил заповедта си за задържане в 18:00 часа, въпреки че е изведен от фонда още на обяд. Според защитата му, първо му е била връчена заповедта за уволнение. Новото ръководство на фонда обмисля как може да подобри работата. Новият шеф проф. Владимир Пилософ има идея да бъде създаден експертен съвет от лекари, който да разглежда заявленията. Да се запази сегашната структура, обаче, е желанието на членовете на Обществения съвет, който се състои от лекари, журналисти и неправителствени организации. „Нещо, което проф. Пилософ не може да проумее е, че ние сме в този обществен съвет не като събирачи на пари за фонда. Ние сме гаранти на прозрачността на този фонд” посочи Десислава Хурмузова. "Когато става въпрос за болни деца, никой не е питал на какъв принцип се договаря наема" сподели портиерка относно апартаментите в Париж, в които се настаняват български семейства на нуждаещи се от лечение във Франция. Тя каза още, че за последните 15 години е срещнала десетки български обитатели в апартамента на госпожа Маргарита Мунос. Вратата на апартамента на деветия етаж наскоро е отваряна със сила. Според живеещи в сградата, собственичката е имала проблеми с едно от настанените семейства. Имато на собственичката на апартамента Маргарита Мунос не фигурира никъде, но, според съседи, тя е собственик от 20-ина години. Никога не е живяла в жилището, но там непрекъснато имало български семейства.” – в. „Стандарт”.

„Ще има забавяне в превеждането на суми към клиники в чужбина за лечението на деца, изпратени от фонда, обяви новият председател на структурата проф. Владимир Пилософ пред Bulgaria on Air. Може да има проблеми и при решаването на някои казуси с болни пациенти, допълни той. Причините са "чисто технологични", обясни Пилософ - след арестите миналата седмица фондът в момента няма администрация. Затова и на заседанието си общественият съвет ще иска информация как се движат документите на вече одобрени за лечение деца. Ще бъдат разгледани за одобрение още документи, но те не са спешни и забавянето на работата на фонда не би трябвало да им се отрази. Според проф. Пилософ проблем е и липсата на лекар в администрацията на фонда. "Тук има някакъв проблем, който трябва да бъде решен. Защото обработката на документите зависи от решението на тези, които ги обработват", поясни той. През уикенда Пилософ обяви, че според него общественият съвет на фонда не работи достатъчно добре за събирането на пари от дарения за фонда, който се финансира основно от държавния бюджет. Затова и новият председател смята, че след като фондът работи с пари от хазната, е логично и да бъде управляван от здравното министерство. Общественият съвет, в който има лекари, социални работници, неправителствени организации и медии, пък трябва да бъде закрит. От съвета контрираха, че работата им не е да набират дарения, а да контролират и гарантират прозрачната работа на фонда, чийто бюджет е над 12 млн. лв...” – в. „Сега”.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини