Нейнски: Изборният кодекс дискриминира българите в чужбина

Между 50-70 хиляди души ще гласуват в четирите български консулски служби в Турция и в посолството, каза посланикът на България в южната ни съседка Надежда Нейнски в предаването "Тази сутрин" по БТВ. Тя коментира промените в Изборния кодекс. Според Нейнски електронното гласуване би решил въпроса и с фалшификацията, и с мотивацията на хората.

Посланикът допълни, че посолството ще създаде максимална организация, за да могат да гласуват хората.

Нейнски съзря противоречия в Изборния кодекс. Според нея трябва да се търсят начини да се мотивират хората да гласуват и в национална кауза да се превърне увеличаване на броя на гласуващите.

Големият въпрос е какво е нашето отношение към българите в чужбина, каза дипломатът. Нейнски припомни, че около 3 млрд. лв внасят българите от чужбина в България всяка година. Така те дотират икономиката ни и привличат чужди инвестиции.

Тя съобщи още, че през 2014 г. 135 хиляди българи, живеещи в чужбина, са гласували в 58 държави. Като Турция е сред 6-те държави, където българите са гласували най-масово. Като през 2014 г. е имало 400 секциии, а през 2013 г. те са били 135.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини