Райчев: Промените в Изборния кодекс са удар срещу ДОСТ

Българите избират винаги този, когото искат, защо трябва да пипаме една избирателна система, която работи, попита социологът

Да се гласува само в дипломатическите представителство в някакво ограничаване правата на българите зад граница. Но това е реакция заради Турция, че новата партия ДОСТ ще получи мобилизирани гласове. Това е в същност удар срещу ДОСТ, което обаче никой от политиците няма да признае. Това разкри в студиото на Нова ТВ социологът Андрей Райчев.

Практически с тези промени влошаване на правилата за гласуване. Но тук има градска легенда, че ДПС командва всички турци. А данните показват – че българските турци гласуват на равнището на българите и от всички тях 50% гласуват за ДПС. По този начин илюзия на националстите, че Доган кара под строй турците да гласуват. Сега турците се разделиха на две партии – една, която ще води автономна политика, и друга – която заяви че няма да води автономна политика. Това е вероятно е един от мотива за подобно предложение на ПФ, аргументира позицията си социологът.

Той подчерта ,че би било добре е да различаваме ДПС от ДОСТ и това се е видяло на 9-ата конференция на ДПС преди ден. На нея не е имало представител на Турция като държава, а само представители на кемалистки политически формации, за разлика от тази на формацията на Лютви Местан, посочи Райчев.

Той посочи и още един факт, който също е спорен - настояването на десните да има електронно гласуване.

Има искане на сините да се направи електронно гласуване, защото те имат много голяма подкрепа на българите извън страната. Но аз не мисля, че ромите във Филиповци ще могат сами да гласуват. Аз мисля, че те ще бъдат основен фактор за изкривяване на изборния резултат.  Но има ли случай, в който българите да не избират този, който иска – искаме Виденов – имаме го, искаме Костов – имаме го, искаме царя – имаме го, искаме Борисов – него дори два пъти го избираме. Защо трябва да пипаме една избирателна система, която работи, попита на финала Андрей Райчев.

Източник: http://www.faktor.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини