Приключи изборният ден във Великобритания

Изборният ден във Великобритания приключи около 22 часа местно време тази вечер, предаде BBC. 

Припомняме, че в четвъртък се проведоха общински, местни и регионални съвети в Англия и законодателни органи в Шотландия, Уелс и Северна Ирландия.

Британците също ще изберат кметове на Лондон, Манчестър, Бристъл, Солфорд, Ливърпул и други.

Очаква се резултатите от Шотландия, Уелс, Ливърпул и някои някои английски съвети да станат ясни още тази нощ.

Новият кмет на Лондон обаче ще бъде обявен в петък вечерта. Битката там се води от Садик Кан от лейбъристите и Зак Голдсмит от консерваторите.

Според exit-poll резултатите на YouGov за "Ивнинг стандърт", Лондон вероятно ще има за първи път кмет мюсюлманин, тъй като Кан води с 43% срещу 32% за Голдсмит. 

Съобщава се за известни проблеми в Барнет, Северен Лондон, където някои избиратели не са имали възможност да упражнят правото си на вот поради грешки в избирателните списъци. По-късно грешките са били поправени и на хората е била дадена възможност да гласуват. 

В Шотландия за момента водят националистите и либералдемократите. Бившият лидер на Шотландската национална партия и екс първи министър Алекс Салмънд обяви победа в Глазгоу и очаква още победи. Той обаче се въздържа на този етап да коментира ще имат ли съпартийците му пълно мнозинство в местните парламенти. 

В Уелс лейбъристите ще запазят мнозинство, според предварителните резултати на ITV. Те ще имат 27 места (с 3 по-малко от последните избори), следвани от Plaid Cymru, консерваторите и UKIP. 

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини