Самоуправление в „Славейков“

    На 9 май, Деня на Европа и Деня на Победата, учениците от най-голямото училище в Южна България СОУ „Петко Рачов Славейков“ взеха властта в свои ръце. Преди началото на първия учебен час, както всеки понеделник, училището бе огласено от химна на Република България. Както повелява традицията, в 8 часа директорът Милко Багдасаров предаде ръководната си роля на Стиляна Аврамова, председател на Ученическия парламент с думите „Предавам ти властта чиста и неопетнена и искам така да ми я върнеш!“. „Директорката за един ден“ представи екипа си в състав: Пламена Симова – помощник-директор Пепиния Китова, Ерай Шакир – помощник-директор Галя Карапеткова, Елица Атанасова – помощник-директор Маргарита Демирева, Сонер Яшар – помощник-дирекор Атанас Атанасов, Мирослав Митков и Баръш Бахри – съответно педагогическите съветници Нешка Шопова и Георги Кючуков, Мая Йоргова – училищен психолог Добрина Сойчева, Вълко Илиев – завеждащ компютърни кабинети Гроздан Грозев, Стамен Сарчев – администратор Станислава Костова, Супита Шенкова – завеждащ административно-техническа служба Росица Момчилова, Шюкрю Шенол – помощник канцелария. След ритуала по предаването на власта, заемащите постовете от ръководството се отправиха за оперативка в дирекцията, където директорът Стиляна Аврамова им постави съответните задачи.

    Възможност да се превъплътят в ролята на учител получиха всички ученици, изявили желание да стъпят в обувките на преподавател, максимално да се докоснат до учителската професия и премеждията, пред които се изправя всеки ден.

    Проявите послучай двата празника в този ден по традиция са многобройни в СОУ „Петко Рачов Славейков“. В 11 часа в двора на училището се събраха всички ученици за честването на 71-годишнината от края на Втората световна война. Инициаторът на събитието бе преподавателят по „История и цивилизация“ Димитър Димов. Членовете на школата по история „ИстОрика“ представиха своя репертоар от руски песни, свързани с края на Деня на победата.

    Учителката по музика Катя Кирчева продължи за поредна година своята инициатива „На чаша руски чай“, като организира красиво представяне до главния вход на училището, обясни обстойно и нагледно начина на приготвяне на чай в типичния руски самовар и почерпи колегите си и учениците си с чаша топла напитка.

    Веднага след творчеството на младите историци на сцената в двора на училището започна същинската част на честването. На учениците от 4 до 8 клас бяха поставени нелеките задачи да представят една от 28-те европейски държави, които бяха изтеглили предварително. Упоритата работа и креативноста, които са присъщи за шампионския дух на славейковци, си проличаха по начина, по които те презентираха своите държави. С танци, песни, различни храни и блюда, типични за съответната държава, учениците успяха да докоснат аудиторията до различни култури. Презентирането бе със състезателен характер като честта да обяви първите три места се падна на уважаемото петчленно жури в състав: Мая Йоргова, Тодор Иванов, Мирослав Митков, Шюкрю Шенол и Сонер Яшар. Впечатлено от изобретателността на учениците, журито бе затруднено при класирането на най-добрите. С приказните герои на Ханс Кристиан Андерсен, традиционен датски танц и ястия класацията оглавиха 6 „а“ клас, които представиха Дания и бяха наградени с екскурзия до желана от тях дестинация. Очаровани от творчеството на малчуганите, членовете на журито класираха на почетното второ място дечицата от 4 “а“, които представиха Австрия, а за награда получиха шоколадова торта. На трето място от класацията за най-добре представена държава журито класира учениците от 8 “б“ клас, които се бяха постарали максимално да запознаят публиката с обстановката в Германия по времето на Втората световна война, а наградата бе сладкиши.

    В края на учебния ден Стиляна Аврамова трябваше да върне властта на директора Милко Багдасаров като му благодари за дадената възможност, пожела му все така отговорно да върши работата си и да продължава да бъде директорът за пример.

    Мирослав Митков

    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини