Доналд Тръмп добави още два щата, а Хилари Клинтън загуби в Западна Вирджиния

Доналд Тръмп добави още два щата при триумфалния си поход към републиканската номинация за президентските избори, докато Хилари Клинтън беше надвита от Бърни Сандърс в Западна Вирджиния, предаде АФП, цитирана от БТА.

И двата резултата не са изненада. Миналата седмица съперниците на Тръмп се оттеглиха от надпреварата и в Западна Вирджиния и Небраска той на практика се състезава сам.

А бившият държавен секретар, победила Барак Обама в щата през 2008 г., несъмнено плаща дан и за свое изявление от март, когато във връзка с преминаването към възобновяеми енергийни източници заяви, че иска да направи много миньори безработни.

При демократите избирателите в Западна Вирджиния предпочетоха сенатора от Върмонт Сандърс, който спечели и в Небраска през март. Почти всички гласували са бели, показват екзитпол проучванията. Белите избиратели остават слабо място на Клинтън, чийто успех от 1 февруари насам се основава главно на чернокожото и испаноезичното малцинства, както и на жените.

Думите й предизвикаха взривна реакция в този минен щат. Една трета от гласувалите вчера в Западна Вирджиния са заявили, че член от семейството им работи във въглищния отрасъл.

Сегашната загуба на Клинтън обаче не променя статута й на абсолютен фаворит за номинацията на демократите. Борбата се водеше за 29 делегати, които ще бъдат разпределени пропорционално. Клинтън води с голяма преднина в надпреварата за делегати.

С 2224 делегати преди тези избори тя е съвсем близо до абсолютното мнозинство от 2383-ма делегати, докато Сандърс има само 1448, сочат данните на Си Ен Ен.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини