Най-малко 93 жертви след три бомбени атаки в Багдад

Вълна от бомбени атентати разтърси иракската столица Багдад в сряда, отнемайки живота на най-малко 93 души. Ранени бяха повече от 165 души в един от най-смъртоносните дни в Ирак през тази година. 
Три коли-бомби бяха взривени в различни квартали на Багдад. Експлозия в квартал Садр Сити, населен предимно от шиити, отне живота на най-малко 66 души и рани повече от 100 други в сряда. Джип, натъпкан с експлозиви, избухна в близост до салон за красота в оживен пазар в пиковите часове на деня. Повечето от жертвите са жени, а много от ранените са в критично състояние.

Часове по-късно две коли-бомби, насочени срещу цивилни, в отделни квартали на Багдад убиха най-малко 22 души. Единият взрив разтърси квартал Кадхимия, населен основно от шиитска мюсюлманска общност в северозападната част на иракската столица. Убити са 15 души, а 33 са ранени. Другата бомба избухна на търговска улица в предимно сунитски квартал на западен Багдад, убивайки 7 и ранявайки 20 души. По данни на източниците, се очаква броят на жертвите и на трите атаки да се повиши.

Терористичната групировка „Ислямска държава“ (ИД) пое отговорност за трите нападения в Багдад. Джихадистката организация излезе с изявление, публикувано онлайн, че атентатор-самоубиец, идентифициран като Абу Сюлейман ал-Ансари, е взривил кола-бомба в Садр Сити.

В отделно изявление, публикувано по-късно, ИД обяви, че другите две атаки, които се случиха няколко часа по-късно, също са извършени от техни терористи-самоубийци. Джихадистката група ги идентифицира като Анас ал-Ансари и Абу Абдел Малик ал-Ансари.

ИД отбелязва, че всичките три взривове са насочени срещу шиитските сили за сигурност, но групировката редовно заявява това, дори когато бомбите са взривени в цивилни райони, отбелязва AFP. 

Източник: focus-news.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини