29 държави ще обменят данни за действителните собственици на фирмите

Световна коалиция срещу корупцията обяви в Лондон британският премиер Дейвид Камерън. Страните ще си обменят данни за действителните собственици на фирмите.

Камерън е домакин на ключова антикорупционна среща на високо равнище, която цели да измие имиджа на Лондон като международен център на правене на пари. В събитието взе участие и българският премиер Бойко Борисов.

29 държави се съгласиха да обменят помежду си данни за действителните собственици на фирмите, регистрирани на тяхна територия. В списъка влизат няколко офшорки – Каймановите острови, Бермудските острови, Остров Ман, Джърси, а също и Обединените арабски емирства.

САЩ не е влизат в коалицията. За сметка на това обаче Китай, който в последните години твърди, че води мащабна кампания за борба с корупцията, се ангажира да подпише финалния документ от срещата.

Бойко Борисов: Впечатлен съм

"Помня, когато преди 8-10 години започна да се говори за общите действия срещу тероризма. Тогава всяка държава криеше своята информация", пише премиерът във Фейсбук.

"Същото забелязах и днес на Антикорупционната среща в Лондон. Впечатлен съм от това колко добре запознати бяха колегите с нашите успехи до момента в тази сфера, включително и с рекордните в световен мащаб искове за около 2,5 милиарда лева, направени от нашата Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество.

От тук нататък продължаваме работата по промени в различните текстове и закони и куп други неща по отношение на съдебната система, които да гарантират, че борбата срещу престъпността, корупцията и контрабандата ще бъде реална и бърза".

Комисията за борба с корупцията отхвърли закона "Кунева"

На днешното заседание в Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика депутатите с 6 гласа "въздържали се" срещу 4 гласа "за" отхвърлиха проекта за антикорупционен закон на вицепремиера Меглена Кунева.

Това се случи след два часа обсъждане, съобщи bTV. Тече втори опит на вицепремиера да прокара антикорупционния закон през парламента. В края на миналата година парламентът отхвърли проекта й още на първо четене.

Председателят на комисията Валентин Николов (ПФ) се изказа доста остро срещу закона. Той лично го представи на колегите си с над 30 забележки.

Законопроектът беше доста критикуван и от депутата от ГЕРБ Методи Андреев, който е и зам.-председател на комисията.

Кунева призова законопроектът да бъде приет на първо четене, въпреки забележките. 

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини