Австрия се отказа от плана за контрол на границата с Италия

Правителството на Австрия обяви вчера, че се отказва от спорния си план за въвеждане на граничен контрол в прохода Бренер, предадоха Франс прес и БТА. През прохода е един от основните транзитни маршрути към Италия, през Алпите. Там минават по около 5500 камиона на ден.

Австрия обмисляше да наложи в Бренер контрол, за да спре евентуален наплив от мигранти.

Планът бе силно критикуван от Италия и ЕС. Освен гранични проверки той предвиждаше в краен случай и издигане на ограда и трябваше да влезе в сила в края на месеца.

Мярката не е оправдана на този етап, призна обаче австрийският вътрешен министър Волфганг Соботка на пресконференция с италианския си колега Анджелино Алфано.

"Броят на незаконните мигранти спадна почти до нула през последните седмици", каза Соботка.

Вчера ЕС разреши извънредното удължаване на контрола по вътрешните граници в Шенгенското пространство за петте страни, включително Австрия, които ги въведоха през септември в пика на миграционния наплив към Европа.

Мярката обаче засяга само конкретните райони, където този граничен контрол е вече в сила, което изключва австрийско-италианската граница.

От началото на годината в Италия от африканските брегове са пристигнали около 31 250 мигранти, но не е установено осезаемо увеличение по границата на Австрия с Италия. Алфано изрази задоволство, че Австрия е признала ефикасността на превантивните мерки на Италия в тази област.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини