Премиерът Борисов открива третия корпус на завод край Кърджали

Заводът за автомобилни части „Теклас България“ до Кърджали ще открие третия си корпус, лентата ще пререже премиерът Бойко Борисов, предаде кореспондентът на БГНЕС. Заводът за автомобилни части „Теклас България“ до Кърджали ще открие третия си корпус, лентата ще пререже премиерът Бойко Борисов, предаде кореспондентът на БГНЕС. 

Церемонията е планирана за днес в 13, 30 ч., ръководството на на най-голямата чужда инвестиция в областта е отправило покана и до регионалния министър Лиляна Павлова. През 2011 г. Борисов откри и даде старт и на втория заводски корпус. „Теклас-България“ е дъщерна компания на турския холдинг „Теклас“, собственост на тримата братя Данон, трето поколение евреи в южната съседка. Намира се край пътя за ГКПП Маказа – Нимфея между Кърджали и Момчилград. Българската агенция инвестиции я удостои сприза „Инвестиция в иновативен бизнес“ за 2014 г. 
Само през 2015 г. компанията вложи 7 млн. лева в иновативен процес за производството на каучукови уплътнения за автомобили чрез раздуване на инженерни пластмаси. „Теклас България“ бе номинирана на второ място и в категорията „Инвестиция в човешки ресурси“, заради назначаванетона нови 950 работници. В рамките на 2 г. фирмата отвори две фабрики на разгъната площ от 18 000 кв.м. Специализирана е в производството на каучукови водни съединения и пластмасови тръби за автомобилната индустрия и от старта на производството през 2006 г. е дала работа на 1 500 души, и така на практика е най-големият работодател в Кърджалийска област. 
Общата застроена площ на трите корпуса е 46 000кв. метра. Продукцията е изцяло предназначена за износ в Германия, Канада, Унгария, Чехия, Англия, Русия, Мексико, Австралия, Полша, Испания, Южна Корея, САЩ, Италия, Франция и други страни, подписани са дългосрочни договори с всички известни марки автомобили, заяви Георги Георгиев, пълномощник на изпълнителния директор на „Теклас България“. 
Инвестицията в изграждането на третия корпус възлиза на 20 млн. лева, така общата сума на вложенията става 68 млн. лева, а намерението е общият брой на работещите да достигне 2 000 души. Според него обаче най-големият проблем се състои в липсата на квалифицирани кадри и е крайно време професионалните гимназии да си сътрудничат пряко с бизнеса.
Източник: bgnes

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини