Красимир Ангелов:Радио „Кърджали“ ще бъде модел за толерантност

Красимир Ангелов е роден в Кърджали.Завършил е журналистика в СУ“Св.Климент Охридски“. Осемнадесет години е кореспондент на БНТ за Кърджали. Бил е кореспондент на в.“Преса“.От една седмица е директор на Родио „Кърджали“ ,което принадлежи на голямото семейство на регионални радиостанции на Българското национално радио.

-Радио „Кърджали“ стартира на 9 май,Деня на Европа.Това означава ли,че то ще популяризира европейските ценности в Кърджалийския регион?

-Да безспорно европейските ценности,както и работата в региона по европейски програми ще бъдат основа на нашите приоритети. Като регионално радио ,нашият основен акцент ще бъде върху регионалната проблематика. Ще наблегнем и на въпроси свързани с българските граждани от граничещите с нас райони от Гърция и Турция. Очаква се в бъдеще да „надникнем“ и в областите Смолян и Хасково.

-Вие имате готова програмна схема,на основата на която получихте лиценз от СЕМ.Кои са отличителните й особености?

-Програмната схема предвижда в предаванията на Радио „Кърджали“,като част от голямото семейство на БНР да присъстват и национални новини. От Кърджали ще огласяваме новини , които са с национално значение.Ще се стремим да звучим действително като национално радио.

-С колко часа на ден започвате предаванията?

-С три часа на ден ще стартираме през тази година. Изисква се стиковка на екипа.Догодина ще предаваме 6 часа в денонощие, като през 2019 г. трябва да излъчваме 18 часа в денонощие.

-Вие събрахте екип от опитни професионалсти. Какви гаранции дава той?

-Искено се надявам, въпреки стартовата треска, натрупаният им опит да позволи да се превърнем в една от най-авторитетните електронни медии в региона.

-На честотите на радио „Кърджали“ ще се комотира и националната програма на турски език.Как ще става това?

-Да.Програмата на Радио „България“ на турски език,ще се комотира на честотата на радио „Кърджали“-90 мегахерца. В останалото програмно време ще се комотират предаванията на Радио „Хоризонт“.

-Бихте ли казали , кои са основните предавания в тричасовата програма на Радио „Кърджали“?

-Предвидили сме няколко специализирани предавания, които ще бъдат част от нашата програмна схема. Икономическото предаване е под наслов „Произведено в Родопите“.То е за бизнеса в региона, за тенденциите в неговото развитие, инвестициите.Акцентът ще бъде върху големите инфраструктурни проекти с национално значение.Ще прояваваме интерес и към граничните общини от Смоленска и Хасковска области. Специализираното предаване за земеделие се нарича „Кълнове“. В него ще има информация за възможностите за финансиране по европейски и национални програми. Ще има агрокалендар,както и практични съвети. Ще се стремим това предаване да бъде изцяло в полза на земеделските производители. Ще информираме за преориентирането към нови земеделски култури. Предвидили сме предаване „Старата чаршия“.То ще бъде насочено към потребителите.Ще говорим зда актуални цени на стоки и услуги, както в Кърджалийско,така и при съседите ни зад граница в Комотини и Одрин. Предаване, на което разчитаме много е“Общината“.То е основно насочено към проблемите на местното самоуправление. Представяне на общините в нашия регион, техните проблеми,проектите, по които работят. Включително ще представяме отделните населени места. Очакваме да работим много активно с кметовете на общините и те да бъдат чести наши гости в студиото. Предвидили сме обзорно политическо предаване“Голямото кафене“. В него искаме да има голям обществен дебат.От времето на нашето Възраждане обикновено в кафенето се говори най-много за политика.Предвиждаме специализирано предаване за спорт, което да представя успехите на нашите спортисти от региона,както и на клубовете. Залите и стадионите започнаха да се пълнят със хора.През последните години има видимо оживление. Да не забравяме, че в миналото Кърджали бе една от спортните столици на България. “При съседите“ ще бъде външнополитическо предаване за комшиите. Ще градим кореспондентска мрежа там. В Гърция и Турция има много български граждани ,които работят и живеят. Ще могат да ни следят и по интернет.Вече имаме много обаждания от нашите земляци особено от Западна Европа и Америка.

Разбира се ще имаме и две специализирани музикални предавания.Едното е „Балканска дискотека“.Ще представяме и фолклора в „Нека бъде музика“.

-Имаше политици ,които се постараха да попречят на стартирането на това радио.В същото време, съдейки по програмната схема,то ще бъде изключително толерантно.

-Изключително толерантно. Това е много вярно. По закокон ние изпълняваме функциите на обществена медия. БНР е институцията,ползваща се с най-голямо доверие в страната. Аудиторията ни е от над 2 млн.души. Плурализмът, представянето на различни мнения на граждани от различни етнически и религиозни групи ни е вменено по закон. Нашата чисто човешка позиция е добронамереност, толерантност и максимална гласност на мненията.

Въпросите зададе Георги Кулов

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини